Albirea dintilor: tipuri de tratament, beneficii si trucuri de ingrijire dupa procedura

Data publicare: 10/12/2019
Ultima actualizare: 09/09/2020

Se spune ca un zambet alb, sanatos si frumos este cea mai buna „carte de vizita“ a unei persoane, un detaliu care atrage intotdeauna atentia celor din jur. Pentru a-l obtine, trebuie sa urmezi un ritual de igiena orala ca la carte si, bineinteles, sa mergi la un control stomatologic de cel putin doua ori pe an (la nevoie, chiar si mai des).

De cele mai multe ori, insa, chiar daca tii cont de sfaturile de ingrijire ale specialistilor, dintii ajung sa se pateze. Pentru a combate ingalbenirea lor, tratamentele de albire a danturii se numara printre cele mai eficiente metode prin care poti avea de fiecare data zambetul mult visat. 

In acest articol vei descoperi ce implica aceste proceduri si ce efect au, dar si despre trucurile la care poti recurge pentru o dantura frumoasa si sanatoasa pe termen lung.

Care sunt cauzele ingalbenirii dintilor

Exista o multime de motive pentru patarea si ingalbenirea danturii tale, iar printre cauzele intalnite cel mai des se numara alimentatia si unele obiceiuri ce tin de stilul tau de viata (ca fumatul, de exemplu). 

Pentru a le limita impactul negativ pe care il au asupra dintilor tai, este important sa stii care sunt aceste cauze si ce poti face in privinta lor. 

Alimentatia

Adesea, colorarea dintilor poate fi o consecinta a alimentelor pe care le consumam zi de zi, produse care contin acizi si pigmenti foarte puternici, care nu doar ca pateaza dantura, dar si erodeaza smaltul. Printre cele ce contin substante chimice care pot ingalbeni dintii se numara:

  • Vinul rosu, cafeaua si ceaiurile, care contin taninuri, compusi chimici cu gust astringent, cu rol antioxidant;
  • Bauturile carbogazoase, care, pe langa faptul ca au pigmenti de culoare foarte puternici, contin si acizi care pot ataca smaltul dintilor;
  • Fructele inchise la culoare, in special cele de padure, care pot cauza la randul lor ingalbenirea dintilor;
  • Legumele care includ pigmenti puternici, cum sunt rosiile sau sfecla;
  • Sosurile, mai ales cele obtinute din legume cu pigment puternic. 

Varsta si genetica

Un alt motiv pentru care dintii se ingalbenesc este si varsta. Pe masura ce anii trec, organismul nostru trece prin diferite transformari, iar acest lucru este valabil si pentru dantura. In timp, stratul de smalt se subtiaza, motiv pentru care dintii isi schimba culoarea. Mai mult, in unele cazuri, cantitatea de saliva produsa, lichid care are rolul de a proteja cavitatea orala, incepe sa scada treptat.

De asemenea, factorii genetici pot fi o cauza pentru ingalbenirea dintilor si pentru structura lor, situatie in care trebuie acordata o atentie sporita ingrijirii orale. 

Medicamentele

Exista medicamente, cum sunt antibioticele, care pot cauza aparitia unor pete maronii pe dinti. Acelasi efect il pot avea si anumite tratamente, cum este chimioterapia. 

Stilul de viata

Nu in ultimul rand, dantura poate fi afectata de unele obiceiuri ce tin de stilul de viata. Fumatul se numara printre ele si este una dintre principalele cauze ale ingalbenirii dintilor, ca urmare a gudronului, a nicotinei si a altor substante intens colorate regasite in tutun. 

Cele mai eficiente metode de albire a dintilor

Daca vrei sa ai dinti mai albi si sa previi accentuarea ingalbenirii lor, sunt cateva trucuri la care poti recurge pentru a le reda stralucirea. Exista si solutii la indemana oricui, pe care le poti incerca la tine acasa, insa cele mai bune rezultate vor fi obtinute in urma unor tratamente profesionale. 

Metode de albire a dintilor acasa

Pentru o rutina de ingrijire si albire a dintilor acasa, tine cont intotdeauna de urmatoarele sfaturi:

  • Foloseste o pasta de dinti cu efect de albire (citeste eticheta si verifica sa aiba in componenta sa si o substanta numita peroxid) si spala-te pe dinti de cel putin doua ori pe zi. In cazul in care ai consumat alimente sau bauturi care pot pata dantura (cafea, vin rosu, fructe de padure), ar fi indicat sa te speli pe dinti cat mai repede, pentru ca pigmentii din ele sa nu se depuna si sa iti pateze dantura;
  • Inlocuieste-ti periuta obisnuita cu una electrica, al carei principal beneficiu este curatarea in profunzime a intregii cavitati orale. Aceasta functioneaza pe baza unor miscari rapide, vibratii care ajuta la indepartarea totala a placii bacteriene, o actiune ce previne deteriorarea sanatatii dintilor tai, dar si ingalbenirea lor;
  • Foloseste in fiecare zi ata dentara. Cu ajutorul ei, poti curata depunerile si resturile alimentare din spatiile interdentare, greu accesibile. Daca acestea nu sunt eliminate cat mai repede, ele favorizeaza ingalbenirea danturii si aparitia cariilor;
  • Dupa fiecare masa, bea apa, mananca un fruct cu rol de curatare a suprafetei dintilor (de exemplu, un mar) sau consuma guma de mestecat;
  • Un remediu clasic pentru albirea dintilor este folosirea unui amestec format din apa si bicarbonat de sodiu, o substanta des intalnita in compozitia pastelor comerciale. Pune o cantitate mica pe periuta de dinti si periaza pentru cel putin 2-3 minute. La final, clateste bine cu apa si repeta operatiunea pana cand vei observa o schimbare de nuanta la dantura ta. Atentie cat bicarbonat de sodiu pui, sa nu fie prea astringent si sa afecteze smaltul dintilor.

Tratamente profesionale de albire a dintilor

Si in cazul tratamentelor profesionale exista mai multe optiuni din care poti alege.

Albirea profesionala cu peroxid de hidrogen

Una dintre cele mai utilizate metode de albire profesionala este cea pe baza de peroxid de hidrogen, substanta cu rol activ in albirea dintilor. Pe scurt, procedura este efectuata de medicul stomatolog si consta in aplicarea unui gel concentrat pe baza de peroxid pe toata suprafata dintilor, urmata de folosirea unei lumini speciale sau a unui laser, care are rolul de a accelera si de a intensifica efectul de albire.

Intregul proces poate fi realizat pe parcursul unei singure vizite la cabinetul medicului dentist si dureaza aproximativ o ora.

In unele cazuri, procedura stomatologica de albire a dintilor poate genera un usor disconfort la nivelul danturii, care se resimte cateva zile. Mai mult, peroxidul poate impacta sanatatea si structura interna a dintilor, de aceea se recomanda moderatie si o consultatie in prealabil la medicul dentist, pentru a vedea daca dantura poate suporta un asemenea tratament.

Albirea profesionala cu LED

O abordare moderna si o alternativa mai blanda este albirea bio, care curata si igienizeaza in profunzime dantura, lasand dintii mai albi cu pana la 6 tonuri.
O astfel de tehnica este folosita in centrele de infrumusetare , unde se utilizeaza tehnologia LED pentru albirea profesionala a dintilor cu un efect de pana la 18 luni. In ce consta aceasta mai exact? Pe scurt, se aplica un gel special de albire, pe baza unui complex din ingrediente naturale (bicarbonat de sodiu, rodie, extract de musetel), Apoi, cu ajutorul echipamentului LED, este accelerat procesul de curatare a danturii, care isi recapata culoarea sa naturala, rapid (in doar 60 minute) si fara durere sau efecte secundare.

Tratamente pentru albirea dintilor

Diferenta intre aceasta metoda si albirea profesionala din cabinetul stomatologic este ca, in cadrul tratamentului LED, este folosit un gel din substante naturale, cu o actiune blanda de curatare a dintilor. Prin urmare, in cazul albirii dentare bio nu exista efecte secundare, tratamentul fiind recomandat inclusiv celor cu sensibilitate dentara.

Pentru a potenta rezultatele, este indicata si efectuarea unui detartraj la dentist inainte de tratament, urmat de un periaj temeinic in ziua sedintei de LED. Procedura de albire a dintilor se desfasoara de-a lungul a trei sedinte a cate 20 de minute fiecare. 

Tratamentul este unisex si poate fi un dar foarte frumos si util de oferit de catre parteneri. In plus, pretul lui nu este unul foarte mare. 


Albirea interna a dintilor
Un alt tratament profesional este si albirea interna a dintilor, o metoda la care se recurge atunci cand decolorarea dintilor este una foarte accentuata, ca urmare a diferitelor boli care au afectat tesuturile si componentele dentare. 

Aceasta tehnica presupune efectuarea unei radiografii, in urma careia specialistul sa isi dea seama de starea dintilor afectati si sa propuna cea mai buna schema de tratament. Urmeaza introducerea unor substante de albire (peroxid de hidrogen, de regula) in interiorul dintilor prin intermediul unor mici canale, care sunt ulterior acoperite cu un material numit compozit dentar.


Beneficiile tratamentelor de albire a dintilor

Principalul avantaj al tratamentelor de albire a dintilor este faptul ca sunt o metoda minimum sau chiar non-invaziva, prin care poti obtine zambetul stralucitor la care visezi. 

Prin intermediul acestor tratamente profesionale, rezultatul final se mentine timp indelungat. Mai mult decat atat, in afara de o usoara sensibilitate dentara in primele 48 de ore de la interventie, nu exista efecte secundare. Dureaza putin, nu implica dureri si este cea mai sigura cale de a-ti recapata zambetul si, implicit, increderea in tine.

Contraindicatii in tratamentele de albire a dintilor

Desi nu produc efecte negative si, de cele mai multe ori, nu interfereaza cu alte stari fizice sau cu alte tratamente, exista cateva situatii in care procedurile profesionale de albire a dintilor ar trebui amanate sau chiar evitate.

  • Sarcina sau etapa alaptarii. Desi nu exista un studiu clar, care sa demonstreze legatura dintre substantele folosite in albirea dentara (cum este peroxidul) si sarcina sau alaptare, este de preferat sa se evite un astfel de tratament in aceste perioade;
  • Sensibilitatea gingivala. Atunci cand exista dureri sau chiar leziuni gingivale, tratamentul de albire profesionala a dintilor poate agrava aceasta stare, motiv pentru care ar trebui evitat macar pana cand se va vindeca zona cu pricina;
  • Alergia la peroxid. Inainte de a urma un tratament de albire, este foarte important sa discuti cu medicul stomatolog si sa te asiguri ca nu ai alergie la aceasta substanta sau sa alegi o clinica ce nu foloseste gel cu peroxid
  • Cariile sau alte probleme dentare. Tratamentul de albire este o interventie de ordin estetic, asa ca intai ar trebui sa rezolvi problemele ce tin de sanatatea dintilor. Daca acestia nu sunt complet sanatosi, nu vor arata niciodata bine, oricate tratamente de albire dentara ar exista.
Trucuri pentru ingrijirea dintilor

Trucuri de ingrijire a danturii dupa albire

Nu exista reguli suplimentare pe care sa le respecti dupa albirea profesionala a danturii, insa este esential sa urmezi toti pasii care tin de o igiena orala completa.

  • Imediat dupa tratament, incearca sa eviti, macar pentru cateva zile, alimentele care pot pata dantura: vin rosu, cafea, sos de tomate etc.;
  • Limiteaza cantitatea de zahar, pentru ca acesta nu afecteaza numai organismul, ci contribuie si la ingalbenirea si deteriorarea danturii;
  • Alege o pasta de dinti cu efect de albire si periaza-ti dantura de minimum doua ori in fiecare zi, completand aceasta rutina cu ata dentara si apa de gura;
  • Mergi in mod regulat la controlul stomatologic si efectueaza un detartraj cel putin o data pe an (si mai des, la recomandarea medicului specialist);
  • Nu recurge la tratamentul profesional de albire foarte des, pentru ca rezultatul va fi total opusul a ceea ce iti doresti. Facand asta la un interval mai scurt de cateva luni, exista riscul de a-ti deteriora dantura.

In concluzie, secretul dintilor albi si frumosi este acum la indemana oricui: cu un tratament de albire potrivit, zambetul tau va arata mai bine ca niciodata!

Foto: Shutterstock.com

Distribuie acest articol!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.