Daca simti ca starea de oboseala si de slabiciune din ultimul timp nu te mai lasa sa te bucuri de viata, iar tristetea iti domina sentimentele, sunt sanse mari sa ai astenie de primavara. Lipsa de energie si starile confuze sunt doar partea vizibila a manifestarilor aparute la final de iarna, iar alungarea lor poate fi posibila cu ajutorul catorva solutii simple. Cu disciplina si alegand doar sfaturile fundamentate, ai sansa sa intri in sezonul cald cu zambetul pe buze.
- Ce este astenia de primavara
- Care sunt cauzele aparitiei asteniei de primavara
- Care sunt simptomele asteniei de primavara
- Ce schimbari hormonale au loc din cauza asteniei de primavara
- Sfaturi utile pentru prevenirea asteniei de primavara
- Persoanele afectate cel mai des de astenia de primavara
- Cum alungam astenia de primavara
- Astenia de primavara: fitoterapie
- Astenia de primavara: suplimente nutritive
- Astenia de primavara si alimentatia
Ce este astenia de primavara
Astenia de primavara este definita ca un cumul de stari fiziologice cauzate de efortul organismului de a se readapta la perioadele diurne mai lungi, bogate in activitati ce presupun efort fizic sporit.
Senzatiile pe care le-am putea asocia cu astenia de primavara sunt o consecinta a ieșirii din perioada de hibernare, in care organismul a fost obisnuit cu un stil de viata sedentar si cu un aport redus de vitamine in alimentatie. Odata cu sfarșitul sezonului rece, rutina noastra zilnica trece printr-o serie de modificari, pe masura ce ne expunem mai mult la lumina solara și reintroducem legumele și verdeturile in alimentatie.
Care sunt cauzele aparitiei asteniei de primavara
Principalul motiv pentru care te gasești intr-un impas emotional la inceput de primavara este penuria luminii naturale. Nivelul scazut de activitate fizica este un alt factor agravant al simptomelor asociate cu astenia de primavara, iar alimentatia din timpul iernii joaca, de asemenea, un rol important.
Daca meniul nostru include in mod preponderent carne grasa, asociata cu garnituri pe baza de carbohidrati in loc de salate proaspete, starea generala de oboseala se instaleaza fara niciun efort. Nici dulciurile sau fructele cu un continut ridicat de zahar nu ne ajuta sa combatam astenia de primavara.
Care sunt simptomele asteniei de primavara
Suntem doar putin ravașiti sau chiar ne confruntam cu astenia de primavara? Daca aproape toate simptomele de mai jos iti sunt familiare, raspunsul nu este cel favorabil. Iata care sunt senzatiile care ar trebui sa iti dea de gandit:
- stare zilnica de epuizare
- senzatie de lesin
- dificultate in executarea miscarilor
- oboseala accentuata in momentele de efort intelectual
- ameteli usoare
- agitatie sau nervozitate
- tristete nejustificata
- iritabilitate
- lipsa poftei de mancare
- pierderi de memorie
- tensiune arteriala redusa
- vitalitate redusa
- libido scazut
- dureri de cap
Ce schimbari hormonale au loc din cauza asteniei de primavara
Una dintre schimbarile hormonale aflate la originea asteniei de primavara este scaderea concentratiei de beta-endorfine din componenta plasmei sangvine. Acest tip de hormon induce o stare de bine si are un efect calmant, mai ales daca este prezent intr-o concentratie ridicata.
Alaturi de beta-endorfine, si hormonul stimulator al melanocitelor ne influenteaza starea de spirit atunci cand vremea se schimba. Eliberarea lui in organism este stimulata de lumina soarelui, iar daca este stimulat din plin, va avea ca efect direct scaderea poftei de mancare.
Sfaturi utile pentru prevenirea asteniei de primavara
Desi schimbarile care au loc in organism si care duc la aparitia asteniei de primavara tin mai degraba de adaptarea organismului la ritmurile naturale, exista cateva solutii prin care poti preintampina acesta fenomen:
- Ai grija sa dormi suficient: este foarte important sa nu-ti vaduvesti organismul de somn. Chiar daca ai seri in care programul iti este dat peste cap, incearca sa stabilesti o ora fixa in care sa mergi la culcare si apropie-te cat mai mult de idealul celor opt ore de somn in fiecare noapte.
- Tine o dieta echilibrata: lipsa vitaminelor si a mineralelor din organism se compenseaza numai daca ai grija sa-i oferi organismului suficiente elemente nutritive. Renunta la alimentele grase sau prajite, la preparatele de tip fast-food sau la micile placeri dulci pe care le-ai transformat in obicei zilnic.
- Iesi din casa: poate ca sportul nu este cea mai mare placere a ta, dar pentru a micsora riscul de astenie de primavara, trebuie sa faci acest efort. Ridica-te de pe canapea sau de la birou si incepe sa faci plimbari prin parc, in ritmul tau. Daca simti ca incepe sa-ti placa, poti trece la jogging si chiar la exercitii usoare de aerobic.
- Inlocuieste cafeaua cu ceaiul verde: poate ca o ceasca aburinda de cafea pare solutia ideala pentru lipsa ta de energie, dar trebuie sa fii constient ca astfel te expui pericolului insomniei. Inlocuieste pentru o scurta perioada cafeaua cu ceaiul verde, care este unul dintre cele mai eficiente energizante naturale, dar care contine de trei ori mai putina cofeina decat cafeaua.
- Gaseste-ti motive de fericire: desi ar putea suna vag, acesta sfat este cat se poate de practic. Vei tine la distanta starea de astenie daca-i vei da mintii de lucru. Daca nu ai mai fost de mult la cinema, poti relua acest obicei. Romanul lasat pe noptiera de cateva luni bune te-ar putea scoate din monotonie, iar un tratament de rejuvenare faciala iti va readuce bucuria de a te privi in oglinda.
Persoanele afectate cel mai des de astenia de primavara
In ciuda faptului ca ar putea suna ca un stereotip, cruda realitate este ca astenia de primavara este apanajul femeilor. Din cauza particularitatilor evolutiei hormonale de-a lungul vietii lor, femeile manifesta o vulnerabilitate mai mare in fata asteniei de primavara, dar asta nu inseamna ca barbatii sunt scutiti de acest fenomen. Manifestarile emotionale pot fi contracarate cu activitati care sa aduca relaxare si buna dispozitie, cum ar fi vizita la un centru de infrumusetare sau o revedere cu prietenii apropiati.
Cum alungam astenia de primavara
Primul pas pentru ca viata ta sa revina la normal este sa iti privesti problemele cu luciditate si sa te accepti asa cum esti. Exista esecuri pe care nu le-ai intuit si care acum nu mai pot fi corectate, la fel cum unele dintre greselile trecutului te urmaresc si in prezent. Cultiva-ti o disciplina interioara si lucreaza cat poti de mult la respectul de sine. Priveste inainte si axeaza-te pe ce iti doresti sa realizezi in urmatoarea perioada, cat timp mai ai posibilitatea sa controlezi situatia.
Odata ce ti-ai propus o abordare mai optimista asupra vietii, poti incepe lupta cu astenia de primavara adoptand un stil de viata sanatos. Pentru asta, este nevoie de mai mult decat de o simpla revizuire a dietei. Poti suplimenta rezervele de vitamina C din organism, dar si mai important este sa aduci un aport de fier organismului. Cu o doza zilnica recomandata de 15 miligrame, fierul iti intareste sistemul imunitar si te ajuta sa depasesti o stare de spirit proasta.
Vitamina D este unul dintre elementele care pot contribui la cresterea nivelului de serotonina, deci si al starii tale de bine. Prezenta in organismul nostru din belsug pe timpul verii, prin actiunea soarelui, ea isi face simtita pe deplin absenta in sezonul rece. Cu conditia de a respecta mesele principale ale zilei, poti include vitamina D in alimentatia ta la sfarsitul iernii, pentru a-ti stimula organismul sa se revigoreze.
Astenia de primavara: fitoterapie
Lumea plantelor are multe de oferit celor hotarati sa invinga simptomele de astenie fizica si psihica. Pentru mai multe sanse, include in rutina ta urmatoarele plante:
Guarana: fructul plantei amazoniene este bogat in calciu, fosfor, potasiu si magneziu, iar proprietatile lui stimulatoare il fac potrivit in lupta cu depresia.
Ginseng: radacinile plantei apreciate in China de mai bine de 2.000 de ani te pot ajuta sa-ti imbunatatesti functiile cognitive sau sa iti cresti puterea de concentrare.
Ghimbir: eficace in lupta cu migrenele, tonic si excelent stimulator al papilelor gustative, ghimbirul iti ascute simturile, iti desfunda nasul si te scoate din amorteala iernii.
Astenia de primavara: suplimente nutritive
Pentru sanse mai mari in inlaturarea asteniei de primavara, iti poti imbogati dieta cu urmatoarele suplimente nutritive:
Polen: aliment echilibrat, cu excelente proprietati revitalizante, polenul iti ofera o doza optima de vitamine, minerale si proteine.
Drojdia de bere: prin beneficiul ei nebanuit, cromul, drojdia de bere regleaza nivelul zaharurilor si al colesterolului din sange.
Oligoelemente: cuprul, fosforul, fierul si magneziul ajuta la combaterea anemiei si a dezechilibrelor glandei tiroide, factori agravanti in astenia de primavara.
Astenia de primavara si alimentatia
Daca in randurile de mai sus ai aflat ce mancaruri trebuie sa eviti ca sa preintampini efectele asteniei, este cazul sa stii si ce este recomandat sa incluzi in meniul tau. Carnea slaba, pestele, ouale si produsele lactate degresate sunt alimente bogate in proteine, al caror efect consta in incetinirea absorbtiei zaharurilor in sange.
Somonul, macroul si sardinele iti asigura o doza mare de acizi grasi Omega 3, care contribuie la imbunatatirea functionarii sistemului cardiovascular. Cerealele complete, lintea, soia, broccoli sau germenii de grau sunt alimente cu un bogat potential nutritiv, ce trebuie completat de vitamina B12 provenita din carne.
Cu un regim de viata adaptat provocarilor aduse de sfarsitul iernii, vei reusi sa contracarezi eficient manifestari derutante ale asteniei de primavara. Alege calea echilibrului indiferent de remediile pe care le folosesti si nu uita sa incepi prin a cere parerea avizata a unui medic specialist.
Sursa foto: Shutterstock