Epilarea faciala: metode moderne de indepartare a parului inestetic

Data publicare: 23/10/2018
Ultima actualizare: 10/07/2019

Firele de par de pe fata sunt cosmarul oricarei femei, indiferent daca vorbim despre zona barbiei, despre cea din jurul gurii sau despre zona narilor. Inestetice si deranjante, acestea sunt cu atat mai vizibile in cazul femeilor cu tenul deschis.

Parul facial reprezinta insa o problema chiar si atunci cand este mai putin vizibil din punctul de vedere al contrastului cromatic si poate genera neplaceri precum aparitia foliculitei sau poate impiedica aderenta corespunzatoare a produselor de machiaj. Afla, in cele ce urmeaza, ce cauzeaza aceasta problema si cum poate fi combatuta prin metode traditionale si moderne.

Care sunt principalele cauze ale aparitiei parului facial la femei?

Desi este prezent pe intreaga fata, parul facial este mai vizibil la femei in zona barbiei si deasupra buzei superioare. Pilozitatile pot fi insa de doua tipuri: puf sau fir matur, iar cel din urma este vizibil si deloc estetic.

Inaintarea in varsta, oscilatiile hormonale sau anumite probleme de sanatate pot contribui la transformarea pufului de pe fata in pilozitati mature, pigmentate, cu o radacina destul de puternica.

Iata care sunt principalele cauze ale aparitiei firelor mature de par facial:

  • Sarcina: pe parcursul celor noua luni de sarcina, femeile trec printr-o serie de schimbari hormonale care pot determina aparitia parului facial. Cresterea nivelului de testosteron este explicatia pentru astfel de situatii. De altfel, androgenii sau hormonii masculini, prezenti intr-o cantitate foarte mica in corpul femeilor, devin mai pregnanti in timpul sarcinii, la fel si nivelul de cortizon. De aceea, ritmul de crestere a parului este mai rapid in aceasta perioada, iar probabilitatea aparitiei pilozitatilor nedorite pe barbie, obraji, gat, spate, abdomen, sani si mustata este mai mare. Efectele se estompeaza la aproximativ sase saptamani dupa nastere, cand ritmul de crestere revine la normal.
  • Tratamentele de inlocuire hormonala: desi este menita sa regleze nivelul de estrogen, terapia de substitutie hormonala poate avea si efecte secundare in cazul femeilor, iar unul dintre acestea este aparitia pilozitatilor nedorite sau cresterea densitatii parului in anumite zone ale corpului si fetei.
  • Hirsutismul: aceasta afectiune endocrinologica se manifesta in randul femeilor cu varste de peste 20 de ani, prin cresterea nivelului de androgeni din corp. Aparitia sa este asociata fie cu sindromul ovarelor polichistice, fie are cauze necunoscute, asa cum este cazul hirsutismului idiopatic. In prima situatie, este asociat si cu dereglarea ciclului menstrual. Exista si cazuri in care cauza aparitiei o reprezinta aparitia unor tumori la nivelul ovarelor, dar si posibilitatea ca afectiunea sa aiba cauze genetice (hiperplazia adrenala congenitala) sau sa fie generata de administrarea unor medicamente care au dus la modificari hormonale. Pe langa simptomul de aparitie sau crestere a densitatii pilozitatilor faciale si corporale, hirsutismul se poate manifesta si prin cresterea masei musculare sau ingrosarea vocii.

Metode temporare de indepartare a parului facial

Metode temporare de indepartare a parului facial

Pentru ca problema pilozitatilor faciale este una cu care femeile se confrunta din cele mai vechi timpuri, si metodele de indepartare a acestora sunt numeroase. Cele mai multe sunt insa temporare, tocmai pentru ca isi au originile in timpuri cand tehnologia nu avansase suficient pentru a putea oferi o solutie pe termen lung. Iata care sunt acestea si de ce este sau nu indicat sa le folosesti:

Decolorarea parului facial

Desi nu este tocmai o metoda de indepartare a parului facial, ci una de estetizare a pilozitatilor, o vom include in aceasta lista. Decolorarea este o metoda neintruziva, prin care pigmentul firelor de par este estompat prin tratament chimic. Aceasta poate fi utilizata atat pentru parul facial, cat si pentru pilozitatile corporale si poate fi executata atat in saloanele de infrumusetare, cat si acasa.

Desi pare o metoda sigura la prima vedere, substantele chimice care vin in contact cu pielea pot provoca reactii adverse, mai ales in cazul persoanelor alergice. De aceea, este important sa testezi produsul pe o portiune mica de piele, intr-o zona putin vizibila a corpului, cu 24 de ore inainte de a face acest tratament.

Chiar daca nu apar reactii alergice, decolorantul poate irita pielea sensibila a fetei. Tocmai de aceea, este important ca inainte si dupa decolorare sa nu folosesti alte produse cu potential iritant, asa cum sunt scruburile sau lotiunile cosmetice care contin alcool sau diferiti acizi. Dupa decolorare, ar fi indicat sa aplici o crema cu actiune antiinflamatoare si antiiritanta, fara coloranti si parabeni.

De altfel, poti folosi aceasta metoda pentru a estompa culoarea parului facial de pe barbie, de deasupra buzei superioare si chiar si de pe pometi sau frunte, dar ar fi indicat sa eviti zona ochilor si, implicit, sa nu apelezi la aceasta metoda pentru a-ti contura sprancenele. In ceea ce priveste nevoia de repetare a procedurii, frecventa recomandata este de trei-patru saptamani.

Threading sau epilarea parului cu ata

Aceasta tehnica de indepartare a firelor de par prin smulgere isi are originile in Orientul Mijlociu si este deja populara de cateva sute de ani. Threadingul presupune indepartarea parului cu o ata lunga, rasucita si tinuta in asa fel incat sa prinda firele de par si sa le smulga.

Epilarea cu ata este foarte precisa si rapida, insa e nevoie de multa indemanare si exercitiu pentru a putea stapani aceasta tehnica. De aceea, adeptele threadingului apeleaza de regula la ajutorul unei cosmeticiene si nu executa aceasta procedura acasa.

Pentru ca este o tehnica de precizie, este adesea practicata si pentru conturarea sprancenelor, dar poate fi folosita si pentru indepartarea pilozitatilor din barbie, de deasupra buzei superioare sau de pe pometi. Pilozitatile reapar insa, deoarece radacina este indepartata doar partial, la fel ca in cazul pensatului.

In ceea ce priveste efectele adverse, trebuie sa stii ca in urma threadingului pot aparea iritatii locale, care se trateaza cu solutii farmaceutice sau cosmetice specifice. De asemenea, este de preferat sa eviti expunerea la soare in urmatoarele ore de dupa epilare si sa iti protejezi pielea cu o crema SPF.

Pensatul

Desi aceasta tehnica este preponderent utilizata pentru conturarea sprancenelor, exista si femei care folosesc penseta pentru a smulge firele de par din zona barbiei sau de deasupra buzei superioare.

Pilozitatile sunt smulse cu o parte din radacina, in sensul de crestere, insa reapar dupa cateva saptamani, asadar procesul trebuie repetat. Daca smulgerea se realizeaza in sensul invers celui de crestere, poate aparea foliculita, o afectiune cutanata care se manifesta prin aparitia unor vezicule mici purulente la radacina firului de par.

In ceea ce priveste durerea, aceasta este moderata in cazul pensatului, insa in cazul persoanelor hipersensibile poate fi perceputa mai intens. Pentru ca este un procedeu de indepartare a pilozitatilor prin smulgere, pensatul poate irita temporar pielea. De aceea, este preferabil sa aplici o crema hidratanta cu protectie solara si sa eviti expunerea directa la soare, pentru a nu inrautati lucrurile.

Epilarea cu ceara a parului facial

Efectele epilarii cu ceara sunt similare cu cele ale pensatului, insa aceasta metoda este mult mai rapida si are avantajul de a permite epilarea unor suprafete mai mari de piele de pe fata si corp.

Preponderent utilizata pentru smulgerea firelor de par de deasupra buzei superioare si a celor din barbie sau nari, dar si pentru epilarea bratelor, a picioarelor, a axilelor si cea inghinala, aceasta tehnica este destul de rapida, putin dureroasa si cu rezultate de durata (aproximativ trei-patru saptamani).

Nu este insa si foarte precisa, asa ca doar rareori aceasta tehnica este utilizata pentru conturarea sprancenelor. Poate cauza iritatii si, in cazul persoanelor cu pielea sensibila, poate duce si la aparitia foliculitei. Are insa avantajul de a putea fi realizata in saloanele cosmetice sau acasa, cu ceara calda clasica sau de unica folosinta ori cu benzi de ceara.

Tenul trebuie curatat bine si sters cu un prosop curat inainte de indepartarea pilozitatilor prin aceasta metoda. Ulterior epilarii, se pot folosi servetele speciale imbibate cu diferite uleiuri pentru indepartarea resturilor de ceara si hidratarea pielii in zonele epilate. La fel ca in cazul celorlalte proceduri de epilare care implica smulgerea parului, expunerea la soare in urmatoarele ore nu este recomandata.

Creme depilatoare

Indepartarea parului facial cu ajutorul cremelor depilatoare este foarte rapida, insa superficiala, firele nefiind indepartate cu tot cu radacina. Este foarte important sa folosesti o crema special destinata acestei zone sensibile si sa o testezi cu 24 de ore inainte intr-o zona putin vizibila.

Crema depilatoare se aplica pe pielea curata, cu degetele sau cu o spatula. In ceea ce priveste timpul de actiune, poti citi instructiunile producatorului pentru a te asigura ca o folosesti corect si ca nu iti expui pielea la riscuri.

Dupa ce ai asteptat timpul mentionat in instructiuni, vei indeparta crema cu aceeasi spatula, cu un tampon cosmetic din vata, cu tifon sau cu un burete special. Pielea va ramane neteda, insa pentru un timp mai scurt decat in cazul epilarii prin smulgere. Contraindicatiile privind expunerea la soare, la produse cosmetice care contin iritanti sau cu textura grunjoasa raman valabile si in cazul epilarii cu creme depilatoare.

Epilator facial

Dupa ce epilatoarele corporale care smulg parul cu o parte din radacina au devenit tot mai populare in randul femeilor care prefera sa se epileze acasa, producatorii au venit si cu solutia indepartarii parului facial in aceleasi conditii de confort si siguranta.

Epilatoarele special concepute pentru ten au dimensiuni mai mici decat cele corporale, insa nu vor indeparta firele de par foarte fine. In plus, utilizarea lor in zona sprancenelor nu este tocmai indicata, din cauza preciziei reduse.

Epilatorul facial este sigur de utilizat, insa poate irita temporar pielea, tocmai pentru ca smulge firele de par din radacina. Acesta se foloseste pe pielea curata, degresata si uscata, iar efectele sale dureaza pana la trei-patru saptamani, la fel ca in cazul pensatului si al epilarii cu ceara.

Metode permanente de indepartare a parului facial

Metode permanente de indepartare a parului facial

Desi metodele temporare de indepartare a parului facial sunt eficiente pe termen scurt, nevoia de a le repeta in mod regulat poate consuma timp. Din fericire, tehnologia a evoluat foarte mult in ultimii ani, iar indepartarea permanenta a pilozitatilor este o optiune pe care o iau in calcul mai multe femei.

Unul dintre motive este eficienta in timp si tratamentele foarte rare de intretinere – in cazul parului facial, acestea pot fi repetate chiar si la intervale de un an. Simptomele experimentate in cazul utilizarii unora dintre metodele traditionale, cum ar fi durerea, iritatiile pielii, posibilitatea aparitiei foliculitei si riscul unor reactii alergice, sunt doar cateva dintre minusurile acestor proceduri.

Desi epilarea faciala definitiva poate parea, la o analiza superficiala, mai costisitoare decat metodele traditionale, adevarul este ca, pe termen lung, este chiar mai accesibila decat acestea. In plus, este o solutie permanenta pentru o problema cu care femeile se confrunta de sute de ani. Iata care sunt metodele de epilare definitiva a fetei:

Indepartarea parului facial cu IPL

Lumina intens pulsata (IPL) este una dintre cele mai noi tehnologii utilizate pentru indepartarea pilozitatilor tenului si a celor de pe corp. Tratamentul este ajustat in functie de caracteristicile pielii, astfel incat sa fie eficient si nedureros. Cunoscut si drept fotoepilare, acest tratament presupune deteriorarea termica, precisa si definitiva a foliculilor de par si a celulelor germinale care asigura parului substantele nutritive de care are nevoie.

Tot in functie de fototipul specific persoanelor care apeleaza la aceasta metoda, se estimeaza numarul sedintelor necesare pentru indepartarea parului in proportie de 90%. De regula, acesta se incadreaza in intervalul 8-12 sedinte, dar depinde de pigmentii pielii si ai parului, de profunzimea radacinii, de sex, varsta si tipar hormonal. Intervalul de repetare a tratamentului este initial de patru saptamani, dupa care creste treptat la sase, opt, zece saptamani, pentru ca ultimele sedinte sa aiba loc la aproximativ trei-patru luni.

Firele de par ramase dupa finalizarea tratamentului vor fi insa foarte subtiri, depigmentate si aproape invizibile. Epilarea definitiva cu IPL poate fi o solutie pentru zona de deasupra buzei superioare, a barbiei, a perciunilor si chiar si a gatului. Firele de par dispar la aproximativ doua saptamani dupa tratament, ca urmare a faptului ca radacina lor nu mai primeste nutrientii necesari cresterii. Intre tratamente, este permisa doar epilarea cu lama de ras sau crema depilatoare, metodele prin smulgere nefiind recomandate.

Un alt avantaj al fotoepilarii faciale este disparitia riscului de foliculita. In plus, pielea se regenereaza dupa tratament. In ceea ce priveste contraindicatiile, fotoepilarea nu este recomandata daca suferi de diferite afectiuni ale pielii, daca esti alergica la lumina solara, daca urmezi un tratament cu medicamente fotosensibile, daca esti insarcinata sau alaptezi sau daca ai tatuaje in zonele carora urmeaza sa le aplici tratamentul.

Indepartarea parului facial cu SPL

Spre deosebire de IPL, tehnologia SPL (square pulse light) foloseste raze ultraviolete si infrarosii pentru a distruge radacina firului de par. Aceasta este o metoda nedureroasa, eficienta in special in cazul persoanelor care nu au un pigment al parului foarte deschis sau foarte inchis.

Tratamentul complet dureaza intre sase si opt luni, cu repetare lunara, iar expunerea la soare este contraindicata in aceasta perioada, deoarece ar putea compromite rezultatele. Dupa efectuarea tratamentului, firele de par cad in termen de 15-18 zile.

Similara din punctul de vedere al costurilor cu metoda IPL, SPL este mai sigura si mai putin dureroasa. In cazul expunerii la soare in perioada tratamentului, exista insa riscul arsurilor pielii.

La fel ca in cazul epilarii IPL, exista o serie de contraindicatii privind acest tratament. Tumorile si leziunile la nivelul pielii, sarcina, diabetul, afectiunile pielii, hemofilia, epilepsia si administrarea tratamentelor fotosensibile sau anticoagulante sunt factori care pot avea un impact negativ asupra tratamentului si care te expun unor riscuri ridicate.

Epilarea faciala cu laser

Epilarea cu laser foloseste lumina intens pulsata pentru a distruge foliculul pilos. Spre deosebire de SPL, poate fi eficienta si in cazul persoanelor cu un pigment foarte inchis al pielii. Unul dintre dezavantajele sale este posibilitatea aparitiei unor reactii adverse, precum modificarile pigmentare la nivelul pielii, edemul sau eritemul.

Pentru ca este o metoda definitiva, pe parcursul tratamentului, intre proceduri, nu este recomandata epilarea parului prin smulgere, indiferent de metoda. De asemenea, expunerea ulterioara la soare poate fi periculoasa si poate afecta rezultatele.

Epilarea faciala cu laser nu este o solutie pentru sprancene, deoarece poate afecta vederea. De altfel, alunitele vor fi acoperite si protejate in timpul tratamentului. In prezent, exista si aparate de uz casnic pentru epilarea cu laser, insa lumina pulsata de acestea este mai mica decat in cazul aparaturii omologate pentru saloanele cosmetice, tocmai pentru controlul eventualelor riscuri; de aceea, rezultatele pot fi mai putin vizibile daca folosesti un astfel de epilator acasa.

Frecventa tratamentului variaza intre 6 si 12 saptamani, in functie de zona si de fototipul persoanei care utilizeaza aceasta metoda de indepartare a parului. Deoarece expunerea la soare in timpul verii, chiar si cu protectie, este mai dificil de evitat si poate duce la efecte adverse, este recomandat ca acest tratament sa fie inceput toamna.

Metoda este nedureroasa si eficienta in proportie de 80-90%, insa imediat dupa proceduri pot aparea iritatii superficiale si usturimi, care se vor calma in cateva ore. Pielea trebuie protejata timp de cel putin 24 de ore dupa tratament, astfel ca nu va fi expusa la soare sau la temperaturi inalte.

Epilarea prin electroliza

Cea mai veche metoda de indepartare definitiva a parului, electroliza, consta in carbonizarea radacinii firului de par prin impulsuri electrice transmise printr-un ac foarte fin care patrunde la baza foliculului. Dupa procedura, pielea va forma o crusta uscata, care va cadea in decurs de cateva zile.

Electroliza este o metoda foarte eficienta si pentru pigmentii lipsiti de melanina, asa cum este parul blond sau cel roscat. Tratamentul se repeta la cateva saptamani, frecventa si numarul sedintelor necesare fiind stabilite in functie de densitatea parului si de suprafata tratata, dar si de caracteristicile pielii, ale zonei si ale pilozitatilor.

Spre deosebire de alte metode de epilare definitiva, parul poate fi eliminat complet prin electroliza. De aceea, este adesea folosita pentru completarea tratamentelor cu rata de reusita de 80-90%. Expunerea la soare este contraindicata doar in primele 48 de ore dupa tratament, iar precizia este foarte buna, asadar metoda poate fi utilizata si pentru conturul sprancenelor. O alta deosebire fata de celelalte tehnici este lipsa necesitatii de a indeparta parul cu lama de ras sau cu crema depilatoare intre tratamente, cel putin in cazul tenului.

In ceea ce priveste contraindicatiile, epilarea prin electroliza nu este recomandata femeilor insarcinate, diabeticilor, persoanelor care sufera de epilepsie sau hemofilie, dar nici celor care au implantate proteze sau tije metalice.

Ce tehnici de epilare trebuie sa eviti si de ce

Ce tehnici de epilare trebuie sa eviti si de ce
Fiecare metoda de epilare are avantaje si dezavantaje, iar in cazul unora dintre ele exista chiar si mituri destul de populare, dar nu neaparat si verificate sau adevarate.

De exemplu, epilarea cu lama de ras sau cu crema depilatoare nu duce la cresterea densitatii parului. Ceea ce se intampla, de fapt, este doar uniformizarea ritmului de crestere si textura „intepatoare” a firelor de par dupa retezarea acestora prin astfel de metode. Asta nu inseamna insa ca sunt cele mai indicate sau cele mai eficiente.

Dimpotriva, eliminarea superficiala a pilozitatilor te predispune la aparitia si persistenta iritatiilor. In plus, procesul trebuie repetat destul de des, indiferent daca vorbim despre parul de pe corp sau despre cel facial. Din punct de vedere estetic, parul eliminat astfel este mai vizibil atunci cand creste.

Nici epilatoarele electrice care actioneaza prin smulgere nu sunt cele mai potrivite pentru pielea sensibila. Metoda este una destul de dureroasa, iar indepartarea partiala a radacinii poate duce la aparitia foliculitei.

In ceea ce priveste epilarea cu ceara, procesul este unul destul de agresiv. Desi are si avantaje, asa cum este efectul de indepartare a celulelor moarte de piele, smulgerea incorecta cu ceara poate duce la spargerea capilarelor superficiale, aspectul acestora fiind destul de inestetic. In plus, aplicarea repetata poate subtia pielea si produce mici leziuni superficiale.

Desi toate aceste metode temporare par accesibile din punctul de vedere al costurilor, investitia pe termen lung este mai mica in cazul epilarii definitive. Intr-adevar, au avantajul de a putea fi efectuate acasa, insa frecventa lor este mai mare, asadar nici din punctul de vedere al timpului nu sunt tocmai fara cusur.

Metodele moderne de epilare definitiva cu IPL, SPL, laser sau prin electroliza devin tot mai populare, inclusiv pentru zona fetei, datorita nevoilor reduse de intretinere, a costurilor pe termen lung, a lipsei de reactii adverse si proportiei ridicate de eficienta. Este important insa sa cunosti riscurile si contraindicatiile acestora, raportate la caracteristicile pielii tale si la stilul tau de viata, pentru a o alege pe cea mai potrivita si mai eficienta pentru nevoile tale.

Sursa foto: Shutterstock

Distribuie acest articol!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email

One thought on “Epilarea faciala: metode moderne de indepartare a parului inestetic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.