Mainile reprezinta cartea noastra de vizita, pe care o aratam tuturor persoanelor cu care interactionam, de aceea trebuie sa fim atenti la nevoile lor si sa le ingrijim corespunzator.
Temperaturile prea ridicate sau prea scazute, impuritatile din mediu, substantele chimice sau expunerea pentru timp indelungat la soare pot afecta sanatatea si aspectul mainilor, care devin uscate, crapate si care incep sa se descuameze.
Atunci cand stratul exterior al pielii mainilor se deterioreaza, epiderma devine vulnerabila la factorii nocivi din mediu, fiind mai predispusa la imbatranire prematura.
In acest articol vom afla ce accelereaza descuamarea mainilor si cum putem preveni acest proces.
De ce se cojește pielea palmelor?
Pielea palmelor se exfoliaza din cauza unor factori din mediul inconjurator sau cand devine sensibila la anumite afectiuni medicale, precum:
- Alergii: Cand avem reactii alergice, pielea poate suferi o eruptie cutanata, incepand a se exfolia. Putem fi alergici la detergenti, materiale textile, produse cosmetice, dezinfectanti, etc.
- Infecții: infectiile stafilococice sau cele fungice pot provoca descuamarea epidermei.
- Cancer: tratamentele specifice tratarii anumitor tipuri de cancer (chimioterapia) pot conduce la exfolierea pielii.
- Boli de piele: descuamarea pielii mainilor apare si in cazul unor afectiuni ale pielii, printre care se numara: psoriazis, dermatita de contact, eczeme, dermatita seboreica, scarlatina, dermatita atopica, etc.
- Arsuri solare: expunerea excesiva la soare fara factor de protectie solara cauzeaza cojirea pielii.
- Carente de vitamine in organism si un sistem imunitar slabit
Daca descuamarea pielii palmelor este insotita de alte simptome grave, precum febra, vedere incetosata, umflarea ganglionilor, durere la nivelul pielii, prurit sau basici ale pielii, este necesar sa consultam de urgenta un medic specialist. In aceste cazuri, este posibil sa fie vorba de o afectiune mai severa, care ne poate pune viata in pericol, precum: sindromul Stevens-Johnson (declansat de o infectie sau alergie severa) sau sindromul socului toxic (cauzat de toxinele unui streptococ sau stafilococ, care afecteaza ficatul, rinichii si plamanii).
Afecțiuni dermatologice pentru descuamarea palmelor:
Cel mai frecvent, descuamarea palmelor este cauzata de anumite afectiuni dermatologice, precum:
- Dermatita atopica– aceasta afectiune dermatologica este de lunga durata si conduce la o piele foarte uscata, care se exfoliaza usor.
- Dermatita seboreica: apare atunci cand pielea produce sebum in exces, ceea ce conduce la o iritatie a pielii, urmata de exfoliere.
- Dermatita de contact: apare ca urmare a intrarii in contact cu alergeni precum sapunuri, parfumuri sau urzici, pielea inflamandu-se in zona de contact.
- Keratoza actinica: se manifesta sub forma de pete maronii pe zonele expuse la soare, odata cu inaintarea in varsta.
- Dermatita exfoliativa (keratoliza exfoliativa) este o afectiune specifica perioadei verii, care este agravată de detergenti agresivi, de sapunuri abrazive sau de expunerea prelungita la apa dura.
- Psoriasis palmoplantaris: Psoriazisul este o boală cronica autoimuna care presupune inflamarea si descuamarea pielii. Psoriasis palmoplantaris apare mai ales pe palme si pe talpi si se manifesta prin inflamarea pielii si formarea de crapaturi dureroase.
Indiferent de afectiunea dermatologica ce sta la baza descuamarii palmelor, este necesar sa consultam un medic specialist, care sa ne ajute cu un plan de tratament eficient.
Exfolierea pielii palmelor urmare a unor reacții alergice
In cazul unor alergii, pielea poate dezvolta o eruptie cutanata si poate conduce la descuamarea palmelor. De obicei, exfolierea are loc atunci cand ne expunem in mod repetat la substanta la care suntem alergici.
Printre cele mai intalnite cauze alergice se numara: cosmeticele, detergentii, materialele textile, latexul sau dezinfectantii.
Este important sa depistam din timp orice alergii de care suferim, pentru a sti sa ne ferim de factorii declansatori.
Lipsa de vitamine și tulburările de imunitate între cauzele descuamării pielii
Senzatia de maini uscate apare si atunci cand organismul nostru se confrunta cu o carenta de vitamine, atunci cand ii lipseste indeosebi zincul, acizii grasi si vitamina A, responsabila cu elasticitatea pielii.
Pentru a suplimenta aportul de vitamina A putem consuma mai multe lactate, alaturi de peste, oua, ficat si morcovi.
Daca nu putem consuma alimente bogate in vitamina A, putem lua suplimente alimentare, la recomandarea medicului.
Zincul este, de asemenea, esential pentru un sistem imunitar puternic, fiind al doilea metal ca si cantitate din organismul uman (dupa fier), responsabil cu o serie de reactii metabolice. Carentele de zinc se reflecta in captarea rapida a diferitelor infectii si in diferite afectiuni dermatologice, precum exfolierea pielii palmelor.
Afecțiuni și condiții medicale, inclusiv forme de cancer
Printre alte afectiuni si conditii medicale care pot conduce la senzatia de maini uscate si la exfolierea pielii acestora se numara:
- Infectiile: infectiile cu stafilococ pot produce o exfoliere severa. Descuamarea palmelor poate fi cauzata si de virusul HPV, precum si de germenii care produc streptococul, lepra, sifilisul si scabia.
- Anumite medicamente: penicilina, anticonvulsivantele, salicilații, chimioterapicele sunt substante care usuca sever pielea, putand conduce la descuamari ale epidermei.
- Radioterapia: provoaca radiodermatita, o afectiune caracterizata prin piele foarte uscata, cu prurit si descuamari.
- Piciorul atletului: reprezinta o infectie fungica ce implica exfolierea epidermei, prurit si senzatie de arsura.
- Ihtioza (sindromul Netherton): aceasta este o boală ereditara, manifestata prin piele extrem de uscata, cu aspect solzos, de unde si denumirea afectiunii (ihtios= peste in greaca)
- Pitiriazisul rozat: implica leziuni papulare.
- Hipotiroidismul: conduce la uscarea tegumentelor, cu ingrosarea acestora.
- Cancerul de piele: anumite forme de cancer implica exfolierea pielii palmelor. Cand este vorba despre o leziune cutanata care nu se vindeca usor si cand zona respectiva este depigmentata si rugoasa, cu scuame si cruste, este necesar sa vizitam medicul dermatolog.
Ce remedii există pentru prevenția și tratarea descuamării pielii palmelor?
In aceasta perioada, in care ne spalam foarte des pe maini si in care folosim produse chimice pentru dezinfectarea mainilor si a intregii case, apar frecvent cazuri de exfoliere a palmelor.
Asadar, descuamarea pielii palmelor este cauzata frecvent de uscarea excesiva a pielii sau de arsuri solare minore. In aceste cazuri, problema se poate rezolva prin aplicarea de masti si creme hidratante, fara sa fie necesara interventia unui medic.
Spre exemplu, in centrele Nomasvello exista un produs dermato-cosmetic intens hidratant, care ajuta la regenerarea celulelor pielii si care protejeaza impotriva razelor UV. Emulsia hidroprotectoare cu aloe vera si SPF 30 este o crema pentru fata si corp, special conceputa pentru tratarea pielii uscate, deshidratate si sensibile si se poate aplica local, atunci cand ne confruntam cu arsuri solare minore sau cu o piele rugoasa. Un alt produs sanatos pentru piele si ten este roll-on-ul dermatif cu colagen, placenta si acid hialuronic, care se poate aplica si pe maini si lasa peste noapte sa actioneze.
De asemenea, specialistii recomanda si aplicarea de produse hidratante cu rol usor exfoliant, care sa inlature celulele moarte. Spre exemplu, produsele pe baza de acid lactic, acid mandelic sau acid salicilic exfoliaza pielea si o ajuta sa se regenereze.
Totodata, se pot aplica produse profesionale pe baza de vitamina A timp de cateva zile si se va adopta o dieta bogata in zinc, fier si vitamine, pentru refacerea mai rapida a barierei cutanate.
O data pe luna, celor care au probleme cu descuamarea pielii mainilor li se recomanda tratamentul de rejuvenare cu IPL, pentru regenerarea celulelor pielii. Aceasta terapie conduce la crearea de noi celule de colagen si elastina, pentru maini catifelate si fara riduri. Pentru rezultate optime, se recomanda ca rejuvenarea sa se faca in sezonul rece (toamna-primavara), cand soarele nu mai este foarte puternic.
Atunci cand este vorba despre o descuamare moderat-severa a pielii, se impune un examen clinic la un medic dermatolog, pentru a stabili cu exactitate cauza si planul de tratament.
Indiferent de cauza care conduce la descuamare, este esential sa nu se zgarie/scarpine zona lezata, pentru a nu sangera si, implicit, a nu se infecta. Vom evita, in aceste cazuri, folosirea de parfumuri, solutii pe baza de alcool, precum si expunerea excesiva la soare fara protectie solara. Pentru a proteja palmele, vom purta manusi cand vom curata casa, cand vom spala si cand vom intra in contact cu orice agenti chimici.
Asadar, descuamarea pielii reprezinta o problema tot mai des intalnita, atat de ordin estetic, cat si medical, caci poate fi un efect al multor boli grave, de aceea nu trebuie ignorata.
Pentru a afla detalii despre ingrijirea pielii tale, te asteptam cu drag in centrele Nomasvello!
Frumusetea se ingrijeste!