Foliculita: care sunt simptomele si cauzele acestei afectiuni, tipuri de tratament si importanta epilarii definitive

Data publicare: 19/03/2019
Ultima actualizare: 25/09/2019

Foliculita este o afectiune des intalnita atat la femei, cat si la barbati, care poate lasa cicatrici daca nu e tratata la timp. Pe langa neplacerile fizice provocate de mancarimi, aspectul pielii poate fi grav afectat. Iata ce trebuie sa stii despre aceasta afectiune, care sunt simptomele cele mai frecvente, cauzele care duc la aparitia foliculitei, dar si care este cel mai eficient tratament.

Ce este foliculita si care sunt principalele simptome

Foliculita este o afectiune care se manifesta prin inflamarea foliculilor – formatiuni anatomice sub forma de saculeti care protejeaza radacina firelor de par. Inflamatia este provocata in cele mai multe cazuri de stafilococul auriu, o bacterie prezenta frecvent in corpul uman si responsabila pentru mai multe tipuri de infectii stafilococice, cum ar fi furunculele, acneea, bronsita sau foliculita.

Aceasta afectiune poate sa apara in orice zona a corpului in care sunt prezente fire de par si mai este cunoscuta in tarile din Vest drept „iritatia de jacuzzi”.

Simptomele foliculitei

Foliculita este o afectiune care evolueaza, asa ca este nevoie de o atentie sporita chiar si la aparitia primelor pete rosietice pe piele, primul simptom probabil al foliculitei. Aceste pete rosii sunt intotdeauna concentrate in jurul firelor de par si, odata cu trecerea timpului, se umfla si se transforma in pustule cu puroi. Impreuna cu petele rosii isi face aparitia si senzatia de mancarime. Alte simptome ale foliculitei sunt:

  • fire de par crescute sub piele;
  • puncte rosii pe piele, care provoaca mancarimi si chiar durere;
  • aspect acneic al foliculilor pilosi;
  • iritatii ale pielii in zona inghinala.

In cazul foliculitei provocate de apa din piscine sau care apare in urma unei sesiuni de sauna, simptomele apar in special in zona care a fost acoperita de costumul de baie – zona inghinala. La fel si alte tipuri de afectiuni ale dermei, cum ar fi acneea si furunculele, pot fi considerate ca fiind tipuri de foliculita.

In faza ei superficiala, foliculita se poate trata cu medicamente specifice, insa, odata ce devine profunda, exista un singur tratament eficient si sigur: epilarea definitiva cu lumina intens pulsata.

Un reputat medic cu care colaboreaza centrele Nomasvello, Maria Jimenez, a dezvaluit presei din Romania de ce dermatologii recomanda epilarea definitiva ca tratament impotriva foliculitei. „Singurul tratament care trateaza, dar si previne aparitia foliculitei este epilarea definitiva. Lumina intens pulsata detecteaza firul de par, se transforma in energie si este condusa la radacina pe lungimea acestuia. Astfel, radacina este distrusa, fara sa fie afectat tesutul din jur. In urma acestui tratament, parul din zona respectiva incepe sa creasca din ce in ce mai rar, mai subtire si mai fin. Foliculita nu mai apare, iar inflamatiile prezente dispar in decurs de 3-4 sedinte”, a declarat Maria, invitata sa sustina o conferinta tematica despre combaterea acestei afectiunii.

Cauzele foliculitei

Pe langa stafilococul auriu, exista mai multi factori care produc declansarea foliculitei, cei mai multi fiind externi sau mecanici – haine prea stramte, epilat sau barbierit cu un aparat de ras tocit -, insa cauzele pot fi multiple:

  • epilatul clasic cu ceara este cea mai cunoscuta cauza, pentru ca produce nu doar smulgerea foliculilor, ci si lezarea epidermei; prin acest tip de epilat, stafilococii de la suprafata pielii ajung in profunzimea ei, favorizand infectarea zonei si manifestarea acestei boli cronice. Multe femei sufera de iritatie dupa epilat cu ceara.
  • epilatul cu depilatorul sau cu aparatul de ras afecteaza pielea si contribuie la dezvoltarea foliculitei, cu care se confrunta atat barbatii (mai ales la nivelul tenului si pe spate), cat si femeile (in special in zona inghinala si pe gambe);
  • imunitatea scazuta si alte boli care produc slabirea organismului, precum obezitatea, diabetul sau infectia cu HIV;
  • igiena precara favorizeaza aparitia fungilor si blocajul canalelor sebacee din cauza murdariei;
  • inotul in piscine incalzite fara suficient clor si expunerea la sauna
  • hainele stramte, transpiratia abundenta si machiajul excesiv blocheaza canalele sebacee si nu mai permit eliminarea toxinelor din organism;
  • administrarea pe termen lung a antibioticelor sau a unor medicamente pentru tratarea tenului acneic;
  • gene ereditare: foliculii de par negri si grosi mosteniti sunt adanc inradacinati in piele si nu pot penetra suprafata, infectand stratul adanc al epidermei.

Tipuri de foliculita

Avand in vedere multitudinea de cauze care determina foliculita, nu este de mirare ca din ce in ce mai multe persoane acuza neplaceri din cauza acestei infectii.

Neplacerile pot fi atat din perspectiva estetica (femeile evita sa poarte fuste si sa se expuna la plaja, pentru ca au o piele iritata dupa epilare, in timp ce barbatii acuza dureri de fiecare data cand se barbieresc), cat si din perspectiva medicala, pentru ca afectiunea se poate agrava, dand nastere la pustule cu puroi care pot lasa semne permanente pe piele.

In functie de agentii patogeni care provoaca inflamatia, foliculita poate fi de doua feluri:

  • microbiana este provocata, asa cum am vazut mai sus, de stafilococi, intre care cel auriu (Staphylococcus Aureus) este cel mai des intalnit; bacteria este prezenta in mod obisnuit pe derma umana;
  • micotica – este provocata de anumite ciuperci (fungi, cum ar fi Candida Albicans) care inflameaza pielea, mai ales in cazul persoanelor cu un sistem imunitar slabit.

In functie de forma clinica, iata care sunt principalele tipuri de foliculita si ce efecte au asupra pielii:

Foliculita inotatorilor

Se manifesta la circa 72 ore de la inotul in piscina sub forma de pustule de dimensiuni mici, aparute mai ales pe torace, brate si picioare. Adesea apare febra si se acuza o stare de rau general. Acest tip de foliculita dispare de la sine in maximum zece zile in lipsa unui tratament.

Foliculita cauzata de barbierit (Pseudofoliculitis barbae)

Este considerata de specialisti o pseudofoliculita, aparand spontan sub forma de mici pustule dupa utilizarea aparatului de ras, din cauza tendintei pe care o capata firul de par de a se rasuci in folicul. Astfel, firul nu mai iese si se incolaceste in straturile tegumentului, determinand o iritatie locala. Daca nu sunt si alte simptome, precum caldura, inrosire, tumefactie dureroasa, aceasta manifestare dispare de la sine in circa 48 ore.

Foliculita superficiala sau stafilococica

Aceasta forma de foliculita se manifesta prin prurit intens la nivelul foliculilor pilosi si pustule cu puroi. In unele cazuri se pot observa si plagi de mici dimensiuni, microtraumatisme, intepaturi, care confirma ca afectiunea este activa si necesita tratament.

Foliculita profunda

Acest diagnostic este stabilit adesea in cazul persoanelor care urmeaza tratament antibiotic impotriva acneei, care favorizeaza dezvoltarea germenilor Gram negativi. Daca acestia se extind spre tegumentele fetei (obraji, linie mandibulara, barbie), pot determina noi infectii, aparute fie ca acnee, fie ca foliculita, in special in cazul barbatilor.

Foliculita eozinofilica

Este o forma aparte de foliculita profunda – o infectie de tip fungic cu care se confrunta pacientii cu cazuri medicale grave, precum HIV pozitiv. Acestia manifesta zone inflamate cu continut purulent, indeosebi la nivelul fetei, dar si pe spate sau pe brate. Zonele inflamate produc prurit si lasa in urma pete hiperpigmentate (mai inchise la culoare decat tegumentele din jur).

Zonele de risc si diagnosticarea foliculitei

Aceasta afectiune apare sub formele mentionate anterior si poate favoriza aparitia unor complicatii, precum furuncule, abces, cicatrice sau pierderea parului. Zonele cele mai afectate sunt picioarele, bratele, scalpul, axilele, fata si zona inghinala.

Cu foliculita faciala se confrunta indeosebi barbatii, in timp ce femeile cauta tratamentul optim pentru a scapa de foliculita de pe picioare si din zona intima, care le afecteaza cel mai mult. La femei, aceasta iritatie inghinala nu doar ca e deranjanta, dar si dureroasa, putandu-se infecta foarte usor.

Medicul dermatolog va examina pielea si va stabili ce tip de foliculita este activ. Pentru aflarea cauzei sunt necesare analize de specialitate, culturi pe medii specifice (examene bacteriologice, micologice, culturi de virus). Formele atipice de foliculita pot necesita biopsie.

Afla totul despre foliculita si din clipul video de mai jos:

Cum se trateaza foliculita

Foliculita se trateaza local sau sistemic, fie la domiciliu, fie la cabinetul unui medic dermatolog, daca este necesar un tratament de specialitate. Formele superficiale fie trec de la sine, in cateva zile, fie se elimina usor prin inlaturarea cauzelor.

Tratamentul medical

Medicul dermatolog solicita de obicei o antibiograma, care testeaza in laborator antibioticul la care este sau nu sensibil un microb cauzator de foliculita existenta la nivelul foliculilor pacientului. In functie de rezultatul acestei analize medicale, specialistul va stabili care sunt cele mai indicate antibiotice pentru fiecare pacient.

Formele de foliculita profunde care nu raspund la aplicarea de antibiotice specifice locale necesita tratament de specialitate, constand in incizii si in drenajul leziunilor, proceduri medicale care vor fi realizate doar de medicul dermatolog, pentru a nu ramane semne pe piele si pentru a nu raspandi infectia si pe alte zone ale corpului.

Un alt tratament pentru foliculita de pe scalp, denumita si foliculita decalvanta, este interventia chirurgicala cu laser, care distruge foliculul de par, insa aceasta procedura nu este recomandata. Este costisitoare si nu mai permite cresterea parului, fapt care poate afecta imaginea pacientului, fiind vorba de scalp. Cu acest tip de afectiune se confrunta in special barbatii.

Tratamentul cu produse naturiste

Cazurile usoare de foliculita se trateaza prin bai in apa cu sare (aproximativ doua kilograme de sare in cada cu apa). Nu este singurul tratament pe care il poti pregati chiar acasa la tine. Iata ce alte solutii mai ai:

  • amesteca bicarbonat cu apa si aplica pasta pe zonele afectate – aceasta ajuta la distrugerea microorganismelor existente la nivelul pielii;
  • adauga otet de mere in apa de baie si maseaza usor zonele cu probleme;
  • foloseste comprese cu apa si otet, zilnic, timp de 15 minute;
  • utilizeaza un sapun cu sulf – acesta are proprietati antiseptice si amelioreaza afectiunile dermatologice;
  • nu uita sa folosesti un unguent cu muguri de plop pe zona afectata, pentru ca este antiinflamator, antiseptic, cicatrizant, fiind un tratament ideal si pentru tenul acneic.

Pe langa tratamentul prezentat mai sus, tine cont si de igiena zilnica riguroasa pe baza de cosmetice blande cu pielea, cum ar fi sapunul antibacterian pentru corp si apa lipozomala pentru ten. Aceasta are efect 3 in 1: trateaza zona, hidrateaza si este un excelent tonic pentru a realiza o toaleta riguroasa a zonei afectate.

Pentru foliculita de pe picioare, brate, axile, spate, fata si, mai ales, pentru o epilare inghinala fara iritatii, un tratament eficient este epilarea definitiva efectuata de un specialist.

Cum scapi de foliculita prin epilarea definitiva cu IPL

Poti elimina pentru totdeauna complexele cauzate de inestetica foliculita si iti poti imbunatati imaginea personala prin epilarea definitiva cu lumina intens pulsata (IPL), singurul remediu care trateaza in profunzime aceasta infectie.

Acest tratament a aparut gratie inovatiei in medicina si este recomandat atat de cosmeticiene, cat si de dermatologi, pentru ca are rezultate de la prima sedinta, imbunatatind semnificativ calitatea pielii si atenuand inclusiv petele hiperpigmentate. Lumina intens pulsata produce regenerarea celulelor pielii si distruge radacinile responsabile cu infectarea foliculilor. Un tratament complet dureaza intre 8 si 12 sedinte, primele patru efectuate lunar si urmatoarele la interval de doua-trei luni, in functie de ciclul de crestere a firelor de par.

Anotimpul optim pentru a incepe tratamentul de epilare definitiva impotriva foliculitei este toamna sau iarna. Intervalul intre primele sedinte este de o luna; astfel, pana in sezonul cald, clientii pot scapa definitiv de problema foliculitei.

Pentru a nu face mai mult rau decat bine, este indicat sa apelezi doar la specialisti in domeniu, care stiu sa efectueze tratamentele dupa un protocol de lucru optim pentru fototipul tau. „In centrele Nomasvello din tara dispunem de echipe specializate, ce pot asigura tratamente de epilare definitiva prin IPL. Fiind o metoda sigura si noninvaziva, avem cliente ce au suferit de foliculita si care, in urma epilarii cu IPL, au reusit sa scape de problema”, a mentionat Dana Vlascianu, managerul retelei de clinici Nomasvello din Romania, in cadrul unei conferinte pentru constientizarea pericolelor foliculitei. Tot cu IPL se trateaza si acneea, afectiune care incepe sa afecteze un numar din ce in ce mai mare de romani.

Sfaturi utile pentru prevenirea aparitiei foliculitei

Cel mai bun tratament este preventia, asa ca iata cateva sfaturi care te vor proteja de aparitia foliculitei si reduc riscul de evolutie a bolii:

  • barbatii trebuie sa curete aparatul de ras dupa fiecare barbierit si sa schimbe lama de ras cat mai des; mai ales daca este vorba despre un aparat de unica folosinta, acesta trebuie utilizat o singura data;
  • dusul este necesar dupa fiecare sedinta de inot sau de sauna;
  • evita machiajul excesiv si hainele stramte daca ai tenul gras;
  • foloseste produse cosmetice profesionale, potrivite fiecarui tip de ten, care sa asigure hidratarea, nutritia si protejarea pielii fata de factorii nocivi din mediul inconjurator;
  • Ppntru a preveni pseudofoliculita la nivelul barbii si, implicit, firele de par crescute sub piele, se recomanda inmuierea barbii inainte de barbierit, folosirea gelului de ras in loc de crema si aplicarea unei lotiuni hidratante si calmante la final;
  • daca suferi de foliculita pe picioare, brate, axile sau in zona intima, evita epilarea si depilarea pana ce pustulele se vindeca si mentine zonele curate si uscate;
  • poti preveni iritatia dupa epilat daca renunti la epilarea agresiva cu ceara; alte sfaturi utile: aplica regulat comprese calde, dimineata si seara, pentru circa 15 minute, care sa permita eruperea pustulelor formate;
  • nu stoarce si nu strange pustulele, pentru ca infectia sa nu se extinda si pentru a evita cicatrizarea zonei;
  • dupa eruptie, maseaza zona cu un unguent cu antibiotic, care combate infectia; cele mai cunoscute tratamente de tip antibiotic pentru foliculita sunt: Baneocin unguent, Tetraciclina unguent, respectiv Fucidin unguent;
  • in cazul foliculitei inghinale, aceasta se manifesta cel mai adesea sub forma de furuncule, care nu trebuie sub nicio forma stoarse sau stranse; poti aplica local comprese cu apa calduta pentru a accelera spargerea pustulei cu puroi si, ulterior, un tratament cu un unguent antibiotic;
  • in cazul foliculitei aparute pe scalp, poti utiliza un sampon antifungic pe baza de sulfat de seleniu si propilenglicol.

Asadar, in cazul in care foliculita si-a facut deja aparitia, cea mai buna solutie de tratare a zonelor afectate, dupa consultul medical, este tratamentul de epilare definitiva, care elimina neplacerile provocate de foliculita de la radacina. Tratamentul poate fi testat gratuit in toate centrele Nomasvello din tara. Obtine sanatate si frumusete prin terapiile inovatoare destinate ingrijirii corporale!

Sursa foto: Shutterstock

Distribuie acest articol!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email

20 thoughts on “Foliculita: care sunt simptomele si cauzele acestei afectiuni, tipuri de tratament si importanta epilarii definitive

  1. 007 says:

    deci sapunul cu sulf sau toate celelalte sampoane impotriva pruritului, eu vb despre Foliculita cauzata de Stafilococul Auriu la nivelul SCALPULUI, NU AU NICIUN EFECT !!
    Va rog faceti cumva si gasiti un remediu sigur si buna, in care sa nu recidiveze stafilococul !!

    sunt foarte multi cu aceasta problema !

    • Daniel Gabriel says:

      Si eu ma confrunfrunt cu acest tip de foliculita, intradevar postulele de pe scalp si fata sunt inflamate, pline cu lichid purulent si dureroase. Un medic mi-a recomandat sa folosesc sampon sau sapun ce contine „clorhexidina”, pot spune ca in cazul meu a inceput sa dea rezultate.

    • Nomasvello Romania says:

      Buna Paul, multumim pentru interesul in serviciile No+Vello. Am estimat ca vom deschide Nomasvello Baia-Mare pana la finele acestui an. Acum suntem in cautarea francizatului optim care sa detina salonul. Te vom informa de indata ce inauguram un centru si in orasul tau. Pana atunci, iti recomand cu drag saloanele No+Vello din Cluj si Oradea.

  2. beatrice says:

    Buna seara!am si eu o problema cu foliculita!la mine arata ca un chist in zona inghinala care doare foarte tare…am fost la medic,chirurg plastic mi s-a dat tratament cu antibiotic ci crema betadinen dar nici un rezultat!intrebarea mea este:se poate sa intervina chirurgical daca este inca inflamat?

    • Georgiana Trancă says:

      Buna ziua! In centrele Nomasvello tratam foliculita prin epilare definitiva cu IPL (practic, distrugem radacina si firele de par care creeaza foliculita). Daca doriti interventie chirurgicala, este necesar sa apelati la un medic de specialitate, care sa va consulte si sa va spuna etapele unei asemenea proceduri. Multumim si multa sanatate va dorim!

    • Georgiana Trancă says:

      Buna seara! Epilarea definitiva este singurul remediul impotriva foliculitei de pe corp. Pentru foliculita de pe scalp puteti folosi sampoane medicale antifungice, pe care vi le poate recomanda un medic dermatolog.

      • 007 says:

        Ca si alte multe persoane am fost la o gramada de dermatologi, singurul efect temporal este antibioticul. Dupa ce numai luam, stafilococul incepe iar sa-si faca aparitia intr.un mod foarte urat si neplacut.

        Poate reusiti voi sa gasiti un remediu, pt ca sunt milioane de oameni(majoritatea tineri) care aufera de Foliculita pe SCALP…

          • Georgiana Trancă says:

            Buna ziua Victor. Poate multi dintre cititori nu reusesc sa te sune, de aceea avem rugamintea sa ne scrii, pe scurt, intr-un comentariu, ce solutii ai aplicat tu impotriva foliculitei pe scalp. Multumim!

          • Leti says:

            Bună dimineata!!! Sunt disperata, fiul meu are foliculita decalvanra de 3 ani, 1 an a luat antibiotice zi de zi iar acum de 2 tot felul de medicatii si tot nu scapam de boala. Cand pot sa va sun sau daca putteti sa-mi scrieti pe email tratamentul pe cre l-ai facut tu as fi f recunoscatoare si fericita. Cu respect Leti Ciobotaru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Imagine alb negru cu o fata tanara si atractiva intr-un costum de baie cu o mana la ceafa si cealalta in sold