Cum ne curatam corect tenul acasa? Care sunt cele mai bune metode de curatare si cat de des le putem relua? Ce produse sa folosim pentru o curatare in profunzime a tenului? Cand este momentul sa apelam la ajutorul specialistilor? Raspundem acestor intrebari in cele ce urmeaza.
- Curatarea in functie de tipul de ten
- Curatarea tenului acasa, in 5 pasi
- Evita urmatoarele produse si proceduri care pot irita pielea
- Metode si tratamente naturale pentru curatarea tenului
- Curatarea tenului cu apa lipozomala
- Curatarea tenului cu ajutorul aburilor
- Cand este momentul sa te adresezi specialistilor din centrele de infrumusetare
- Trucuri pentru micsorarea porilor
- Tratamentele faciale nu rezolva urmatoarele probleme
Curatarea in functie de tipul de ten
Cum ne curatam corect tenul? In cazul oricarui tratament cosmetic, corect inseamna, in primul rand, adaptat tipului de piele. Ce functioneaza pentru tenul normal nu va da rezultate, ba chiar ar putea crea probleme unui alt tip de ten, care are nevoi speciale.
Curatarea tenului nu face exceptie: gelul de curatare, scrubul, mastile – toate trebuie alese in functie de tipul de ten. Durata bailor de aburi, benefice pentru toate tipurile de ten, pentru ca ofera o curatare in profunzime, difera, de asemenea, in functie de caracteristicile pielii.
Pentru inceput, iata cateva dintre ingredientele pe care ar trebui sa le contina un produs de curatare (de exemplu, gelurile pentru curatarea pielii), in functie de tipul de ten:
- Tenul normal
Ce sa cauti: apa de trandafiri, ulei de jojoba, papaya
Ce sa eviti: alcoolul, parfumul
- Tenul gras
Ce sa cauti: acid salicilic, aloe vera, ulei de arbore de ceai
Ce sa eviti: alcoolul, uleiurile grase
- Tenul uscat
Ce sa cauti: lanolina, uleiuri minerale (ex. petrolatum)
Ce sa eviti: alcoolul, ingredientele antibacteriene (ex. triclosan), acidul glicolic, acidul salicilic
- Tenul mixt sau sensibil
Ce sa cauti: solutiile micelare contin ingrediente potrivite acestui tip de ten
Ce sa eviti: alcoolul, parfumul
Mai trebuie spus ca un produs de curatare eficient si bland cu tenul trebuie sa aiba un pH de 5-6, cat mai apropiat de cel al pielii.
Curatarea tenului acasa, in 5 pasi
Curatarea tenului este un pas important in rutina de ingrijire, de aceea trebuie sa poata fi realizata simplu, in propria locuinta. Prin curatare, indepartam impuritatile, excesul de sebum, celulele moarte, urmele lasate de unele produse cosmetice care nu au fost complet asimilate in piele. Curatarea nu este acelasi lucru cu demachierea, ci urmeaza dupa ce am indepartat machiajul.
Curatarea se realizeaza de doua ori pe zi – dimineata si seara – urmand pasii de mai jos:
- Folosirea unui gel de curatare, urmata de o stergere usoara a fetei cu un prosop moale si aplicarea unui demachiant, pentru a desfunda porii.
- Un masaj bland al tenului, cu ajutorul unui scrub facial, pentru a elimina celulele moarte si a lasa pielea luminoasa. Vei obtine acelasi rezultat si cu un amestec de miere si zahar, pe care il poti lasa sa actioneze asupra tenului timp de 3 minute, inainte sa clatesti cu apa calduta.
- Aplicarea unei masti nutritive. Daca preferi ingredientele naturale, acum este momentul sa folosesti bananele, papaya, pudra de lemn de santal si apa de trandafiri.
- Restabilirea pH-ului pielii, cu ajutorul unei lotiuni tonice – de preferat, pe baza de suc de castraveti sau apa de trandafiri.
- Aplicarea cremei hidratante potrivite tipului de ten.
Sfat practic: Daca toate aceste produse nu-ti sunt la indemana, exista si alte solutii, cum ar fi curatarea tenului cu bicarbonat de sodiu, imediat dupa demachiere. Adauga o lingurita de bicarbonat intr-o cana cu apa calduta, amesteca bine si spala-ti fata cu solutia obtinuta, apoi clateste cu apa curata. Vei avea parte de o curatare in profunzime a tenului, bicarbonatul avand si alte beneficii: inlatura roseata si te ajuta sa scapi de acnee.
Evita urmatoarele produse si proceduri care pot irita pielea
Ingredientele enumerate mai sus, precum alcoolul sau parfumul, nu sunt singurele care pot irita pielea. Iata ce mai intra in categoria iritantilor: sodium lauryl sulfate (SLS), eugenol (se gaseste in scortisoara, cuisoare), mentolul, camforul, eucaliptul, uleiurile esentiale, sucul de citrice, sucul de rosii.
Iritante pot fi si sapunurile solide, lotiunile astringente puternice, produsele de gomaj prea abrazive, mastile pentru scrub si chiar apa foarte rece sau fierbinte. Evita, de asemenea, sa ii expui tenul prea mult la aburi sau sa realizezi un gomaj prea energic.
Metode si tratamente naturale pentru curatarea tenului
Iti propunem cateva metode inedite de curatare a fetei, cu ajutorul produselor naturale:
- Ten normal/mixt
Amesteca lavanda cu cateva picaturi de glicerina si cu extract de sambure de grapefruit. Aplica emulsia pe fata si las-o sa actioneze circa 10 minute. Clateste apoi cu apa calduta si vei obtine o piele curata si revigorata.
- Ten gras
Trateaza acasa tenul gras cu suc de lamaie, care are proprietati astringente. Combina-l cu menta, pentru un efect racoritor. Nu uita nici de tamponarile cu infuzie din frunze de musetel, acesta purificand tenul si ajutand la reglarea sebumului. Niciodata curatarea tenului gras nu a fost mai simpla!
- Ten uscat
Amesteca ulei de musetel cu aloe vera si apa plata si lasa ingredientele sa-si faca efectul la nivelul epidermei pentru circa 10 minute. Aloe vera va calma si va asigura curatarea tenului in profunzime, si il va hidrata pentru un aspect sanatos.
- Ten sensibil
Petalele de trandafiri vor face minuni in cazul tau. Adauga-le intr-un bol, alaturi de apa distilata si glicerina si aplica amestecul pe fata prin miscari blande, cu ajutorul dischetelor demachiante.
Un alt ingredient-cheie pentru tenul sensibil este sucul proaspat obtinut din castraveti si mere, care hidrateaza in profunzime si revitalizeaza epiderma.
- Ten acneic
Una dintre cele mai eficiente solutii impotriva punctelor negre si acneei este curatarea tenului cu malai. Amesteca o lingurita de malai cu un albus de ou, batut spuma, si aplica masca in zonele grase ale fetei (frunte, nas, barbie), evitand zona ochilor. Dupa 15-20 de minute, clateste cu apa calduta.
Curatarea tenului cu apa lipozomala
Daca timpul nu iti permite sa prepari una dintre lotiunile de curatare despre care am vorbit mai sus, poti folosi apa lipozomala, un produs inovator disponibil in centrele Nomasvello, potrivit pentru toate tipurile de ten.
Apa lipozomala este un demachiant bland, cu efect 3 in 1: curata in profunzime, hidrateaza intens si restabileste fermitatea pielii. Un lipozom contine doua celule micelare si are capacitatea sa extraga si sa colecteze impuritatile din piele, dizolvandu-le. In plus, contine musetel, care purifica si ii reda tenului aspectul curat si sanatos.
Curatarea tenului cu ajutorul aburilor
Tot la capitolul curatarea tenului intra si baile de aburi, indicate oricarui tip de ten, si cu un numar mare de beneficii: deschid porii, curata in profunzime, imbunatatesc circulatia, ajuta in tratamentul acneei.
Baia de aburi, o adevarata sauna pentru ten, poate fi realizata acasa o data pe saptamana, in felul urmator:
- Demachiaza fata si clateste apoi tenul cu apa calduta.
- Pune pe foc un vas cu apa (2-3 cani mari) si lasa sa se incalzeasca pana aproape de punctul de fierbere. Spre final, adauga doua pliculete cu ceai de musetel.
- Strecoara apa incalzita intr-un vas larg.
- Apleaca fata spre bolul cu apa si acopera totul cu un prosop, in asa fel incat sa nu permiti risipirea vaporilor in camera. Aburul trebuie sa fie cald, nu fierbinte! Daca simti disconfort, retrage-te imediat si lasa apa sa se raceasca.
- Ramai in aceasta pozitie timp de 5-10 minute, apoi clateste fata cu apa rece, ca sa inchizi porii si aplica o crema hidratanta.
Cand este momentul sa te adresezi specialistilor din centrele de infrumusetare?
Daca nu ai nici timpul, nici energia sa te ocupi acasa de curatarea in profunzime a tenului, sau daca nu este foarte clar ce tip de piele ai si te temi sa nu faci mai mult rau decat bine, este indicat sa apelezi la ajutorul specialistilor.
In centrele Nomasvello ai parte, gratuit, de o diagnosticare a tipului de ten, care te ajuta sa afli la ce fel de probleme este predispusa pielea ta. O data pe luna poti realiza si un tratament de curatare in profunzime a tenului, prin tehnici clasice de extractie manuala sau cu ajutorul terapiei cu ultrasunete si energie galvanica ProSkin.
Aceasta actioneaza eficient si bland la nivelul epidermei, in doar 15 minute impuritatile din stratul adanc al pielii fiind aduse la suprafata si eliminate. Vestea buna este ca fiecare tratament facial se incheie cu 5 minute de masaj de relaxare, ca sa permita produsului profesional aplicat sa patrunda in piele.
Trucuri pentru micsorarea porilor
Porii mariti, o problema intalnita mai ales in cazul tenului gras, acumuleaza impuritati care duc la formarea de puncte negre si cosuri.
Iata 3 solutii rapide pe care le poti incerca acasa, ca sa micsorezi porii:
- Tamponeaza fata cu suc de lamaie si lime. Vitamina C, pe care citricele o contin din plin, ajuta la eliminarea impuritatilor si a celulelor moarte de la nivelul pielii.
- Aplica pe ten suc proaspat de castravete si lasa-l sa actioneze timp de 10 minute sau sterge pur si simplu fata cu o felie de castravete. Sucul de castraveti are proprietati astringente si este mai bland decat sucul de rosii.
- Maseaza usor tenul cu un cub de gheata inainte sa aplici produsele de machiaj.
Tratamentele faciale nu rezolva urmatoarele probleme
Curatarea tenului este necesara indiferent de tipul nostru de piele, insa acest lucru nu este valabil pentru toate tratamentele faciale.
Anumite afectiuni ale pielii (dermatita) impun mai multa precautie, pentru ca unele tratamente pot face mai mult rau decat bine, chiar daca sunt sigure in cazul unui ten sanatos. Anumite tratamente, precum extractia comedoanelor si folosirea exfoliantilor chimici, trebuie realizate cu grija si daca avem tenul acneic sau cuperozic.
La fel de important este sa avem asteptari realiste: niciun produs cosmetic nu o sa inlature complet ridurile profunde, de exemplu, dar le poate ameliora.
Inca un lucru: ca sa mentii rezultatele oricarui tip de tratament, este important sa folosesti zilnic produse cu factor de protectie, indiferent de anotimp.
Sursa foto: Shutterstock.com si pixabay.com