Cand vine vorba despre tratamentele de intinerire a tenului, parerile sunt impartite: unele voci spun ca nu cremele sunt solutia; altele, ca o crema buna si un stil de viata echilibrat te scutesc de vizitele la salon. Adevarul este, ca intotdeauna, la mijloc: ingrijirea antirid cuprinde mai multi pasi, incepand cu preventia.
- De ce apar ridurile
- Cum se formeaza ridurile
- Reguli esentiale pentru prevenirea ridurilor
- Alimente care ajuta pielea
- Cele mai bune ingrediente cosmetice antirid
- Proceduri cosmetice pentru indepartarea ridurilor
- Tratamente naturiste antirid
- Uleiuri care estompeaza ridurile
- Masti homemade pentru tratarea ridurilor
- Sfaturi utile pentru prevenirea ridurilor
De ce apar ridurile?
Ridurile sunt consecinta procesului natural de imbatranire, care se manifesta la nivelul pielii si prin alte semne specifice: pierderea elasticitatii, un contur facial nedefinit, accentuarea liniilor de expresie si pigmentarea tenului.
Liniile fine sau profunde pot sa apara, insa, si inainte de vreme, ca urmare a unui stil de viata nu tocmai echilibrat. Printre factorii care grabesc imbatranirea tenului se numara expunerea prelungita la soare, fara a folosi creme cu factor de protectie, lipsa unei hidratari corespunzatoare, prea putine ore de somn, o dieta saraca in nutrienti sau consumul de tutun si alcool.
Cum se formeaza ridurile?
Pe masura ce inaintam in varsta, procesul de regenerare a celulelor pielii incetineste, pielea se subtiaza, iar cele doua substante responsabile de aspectul tanar al tenului – colagenul si elastina – sunt produse de organism in cantitate tot mai mica. Urmarea este o piele care se deshidrateaza mai usor, pierde in densitate, incepe sa capete un aspect neuniform si sa prezinte cateva cute – mai intai, riduri fine, de suprafata; mai tarziu, riduri profunde.
Primele riduri apar in jurul gurii, ochilor si la nivelul fruntii si sunt, de fapt, riduri de expresie, insa fara o ingrijire corespunzatoare, se pot transforma in cute adanci. Ridurile formate in jurul buzelor, in special, sunt dificil de indepartat, lucru valabil si in cazul altor riduri verticale. Liniile din aceasta zona se pot adanci si ca urmare a unor obiceiuri aparent inofensive, dar care lasa urme pe chip, cum ar fi dormitul pe o parte, ca sa nu mai vorbim despre obiceiul de a iesi din casa fara a aplica o crema cu factor de protectie solara.
Reguli esentiale pentru prevenirea ridurilor
Cel mai bun tratament antirid este, de fapt, cel preventiv, iar cele mai eficiente produse sunt cele care ne protejeaza de soare, indiferent de anotimp. In lipsa protectiei solare, cea mai riguroasa rutina de ingrjire se dovedeste aproape inutila, pentru ca pielea va fi expusa iar si iar la radiatiile ultraviolete, principalul factor responsabil de imbatranirea prematura a tenului.
La fel de importanti sunt exfoliantii chimici AHA si BHA, care indeparteaza celulele moarte, stimuleaza productia de colagen si contribuie la regenerarea tenului, dar si produsele hidratante care contin ingrediente cu adevarat eficiente si cat mai putini iritanti (alcool sau parfum).
Alegerea produselor si a tratamentelor corecte nu este, insa suficienta pentru a preveni aparitia ridurilor. Regula de baza ramane stilul de viata sanatos, prin care intelegem o alimentatie bogata in fructe si legume, un consum suficient de apa, exercitiul fizic, un somn odihnitor, aerisirea corespunzatoare a camerei in care dormim, evitarea dietelor drastice si a excitantilor (tutun, alcool).
Un alt aspect pe care nu trebuie sa il neglijam si de care depinde mentinerea tineretii pielii este modul in care aplicam produsele cosmetice, fie ele creme, seruri sau uleiuri – intotdeauna prin miscari blande, circulare, de jos in sus. La fel de bland trebuie sa fie si masajul facial, care, alaturi de gimnastica faciala, are de asemenea rolul de a intarzia imbatranirea tenului.
Alimente care ajuta pielea
Anumite alimente sunt recunoscute pentru efectele benefice pe care le au asupra sanatatii si frumusetii pielii: uleiul de masline, uleiul de porumb, pestele (somonul, macroul, sardinele, heringul), ouale, ficatul, avocado, nucile, migdalele, semintele de dovleac, morcovii, spanacul, ardeiul gras, varza, rosiile, lamaile, portocalele, pepenii, kiwi. Este vorba, in primul rand, despre alimente care contin Omega 3 si vitaminele A, C si E, dar pielea are nevoie si de alti nutrienti, asa ca cel mai important este sa avem o dieta echilibrata.
Benefic este si consumul de ceai verde, fructe de padure sau ciocolata neagra.
Cele mai bune ingrediente cosmetice antirid
Este important sa alegem produsele anti-aging in functie de ingredientele pe care le contin si abia apoi tinand cont de numele marcii. Pentru asta trebuie sa stim, insa, ce ingrediente ajuta realmente pielea: vitamina E, vitamina C, vitamina B3 (niacinamida), retinolul, glicerina, coenzima Q10, acidul hialuronic, resveratrolul, ceramidele, superoxid dismutaza, ceaiul verde, extractul de seminte de struguri, uleiul de jojoba, acizii AHA sau BHA etc.
- Acizii AHA (acid glicolic) si BHA (acid salicilic) sunt ingrediente care intra in compozitia produselor exfoliante ce actioneaza in profunzime. Peelingul realizat cu ajutorul exfoliantilor cu AHA sau BHA are numeroase beneficii: reducerea ridurilor si a liniilor fine, imbunatatirea texturii pielii, ameliorarea cicatricilor si indepartarea petelor pigmentare. Procedura nu trebuie realizata insa foarte frecvent si nici in zilele in care ne expunem la soare, peelingul chimic cu AHA avand ca efect descuamarea pielii.
- Antioxidantii, care neutralizeaza actiunea radicalilor liberi, se numara printre cele mai importante ingrediente ale unui produs anti-aging, cei mai utilizati antioxidanti fiind vitamina C, vitamina E, coenzima Q10, extractul de seminte de struguri sau extractul de ceai verde.
- Retinolul este un derivat al vitaminei A care contribuie la regenerararea celulelor pielii si stimularea productiei de colagen si reprezinta unul dintre cele mai eficiente ingrediente antirid. Produsele care contin retinol sunt utilizate seara si in timpul iernii si mai putin in sezonul cald si sunt contraindicate femeilor insarcinate, asta pentru ca aceasta substanta sensibilieaza pielea la actiunea razelor UV.
- Acidul hialuronic este prezent in mod natural in organism si in anumite alimente (soia, legumele radacinoase, strugurii), iar ca ingredient cosmetic, are un important rol in hidratarea pielii.
Proceduri cosmetice pentru indepartarea ridurilor
In afara peelingului chimic, foarte eficiente impotriva ridurilor sunt si proceduri ca dermabraziunea, mezoterapia faciala, tratamentele cu laser si IPL (lumina intens pulsata), tratamentele cu botox (toxina botulinica) si acid hialuronic, sau interventiile chirurgicale, precum liftingul facial, care reface conturul fetei.
Pentru rezultate cat mai bune, fara a trece prin proceduri invazive, recomandate sunt curatarea faciala in profunzime, cu ultrasunete si energie galvanica, urmata de un masaj de relaxare, si rejuvenarea faciala cu IPL, tratament care cuprinde mai multe sedinte si care atenueaza nu doar ridurile, ci si acneea si petele cauzate de expunerea la soare (melasme) sau de inaintarea in varsta (lentigo). Lumina intens pulsata poate trata si pierderile de tonus si elasticitate, rezultatele fiind vizibile dupa primele sedinte, insa un tratament complet include pana la 8-12 sesiuni consecutive, programate intotdeauna la un interval de trei saptamani.
Tratamente naturiste antirid
- Albusul de ou face adesea parte din compozitia mastilor pentru fermitate, dar poate fi utilizat si fara a adauga alte ingrediente. Unul sau doua albusuri batute bine se aplica direct pe fata si se lasa sa actioneze aproximativ 20 de minute, dupa care se indeparteaza cu apa calduta.
- Avocado poate fi introdus in diferite retete care ajung pe piele, fiind un aliment cu beneficii pentru toate tipurile de ten. Pentru tenul matur, putem obtine o masca din pulpa unui fruct de avocado, zdrobita cu ajutorul unei furculite, o lingura de miere, una de iaurt si un castravete dat prin razatoare.
- Argila are efecte benefice nu doar pentru tenul gras, ci si pentru cel matur, mai ales in combinatie cu o jumatate de banana si putina miere.
- Bananele zdrobite pot fi aplicate pe fata fara niciun alt ingredient, sau in combinatie cu miere, iaurt, fulgi de ovaz sau ulei de jojoba.
- Drojdia de bere, bogata in antioxidanti si complexul vitaminelor B, intinereste tenul, daca o aplici pe fata in combinatie cu iaurt, smantana sau doar putina apa calduta.
- Sucul de lamaie poate fi un excelent ingredient al mastilor de exfoliere, daca il amesteci cu putin zahar. Maseaza bland tenul cu amestecul astfel obtinut, timp de 5-7 minute, dupa care poti clati cu apa calduta.
Uleiuri care estompeaza ridurile
Uleiul de masline, uleiul de jojoba, uleiul de trandafir, uleiul din seminte de rodie, cel de argan, de cocos, ca si uleiul din samburi de caise, uleiul de migdale si uleiul de neroli sunt printre cele mai eficiente solutii naturale antirid. Uleiurile pot fi introduse in compozitia mastilor, pot fi utilizate ca uleiuri de masaj facial sau pot inlocui crema de noapte.
Masti homemade pentru tratarea ridurilor
Masca cu ou si vin rosu
In timp ce albusul de ou are proprietati astringente si ajuta pielea sa isi recapete fermitatea, vinul rosu este bogat in antioxidanti – rezulta o masca cu numeroase beneficii pentru ten, printre care si atenuarea ridurilor. Tot ce trebuie sa faci este sa amesteci 2-3 linguri de vin rosu cu albusul unui ou, pasta obtinuta astfel fiind lasata sa actioneze timp de 20 de minute pe fata, inainte de a o indeparta cu apa calduta.
Masca cu struguri
Este foarte simplu de obtinut, prin zdrobirea boabelor de struguri, ceea ce aplicam pe fata fiind de fapt sucul rezultat, in combinatie cu putina branza proaspata de vaci si o ligurita de miere.
Tratament cu lapte si zeama de lamaie
Nimic mai simplu: amestecam putin lapte cu zeama de la o lamaie si lasam lotiunea astfel rezultata sa actioneze pe fata timp de 20 de minute, dupa care clatim cu apa calduta. Amestectul de lapte cu lamaie are efect hidratant si de prevenire a aparitiei ridurilor.
Sfaturi utile pentru prevenirea ridurilor
Alaturi de recomandarile de mai sus, iti mai pot fi de ajutor si urmatoarele sfaturi pentru prevenirea ridurilor:
- Indiferent de anotimp, ochelarii de soare sunt la fel de necesari precum produsele cu factor de protectie solara, cu conditia sa nu ii alegi la intamplare. Recomandarile medicilor merg catre modelele cu lentile polarizate, care reduc stralucirea razelor solare cu o eficienta mult mai mare decat in cazul ochelarilor cu lentile standard.
- Evita dietele de slabire rapida. Oscilatiile in greutate lasa urme pe chip, mai ales daca schimbarile sunt bruste. Alege, mai degraba, sa mananci echilibrat, introducand in dieta alimente care care hranesc si protejeaza pielea, cum sunt cele care contin Omega 3 si vitaminele A, C si E.
- Incearca sa dormi pe spate si mai putin pe o parte, cea de-a doua varianta ducand, in timp, la aparitia unor cute la nivelul fetei si decolteului.
- Dormi cu fereastra intredeschisa, de cate ori acest lucru este posibil, sau instaleaza un umidificator, in asa fel incat aerul din incapere sa nu fie uscat.
- Foloseste produse dermato-cosmetice, care nu contin iritanti sau ingrediente care pot usca pielea, chiar daca restul ingredientelor de pe eticheta sunt foarte bune pentru ten.
Sursa foto articol: Pixabay.com si Shutterstock.com
One thought on “Totul despre ingrijirea antirid: cum previi, cum tratezi si multe alte sfaturi utile”
Mulțumesc, Denisa! O profesionistă desăvârșită, tratament facial:curatare în profunzime, IPL, LED!
Nomasvello, Calea Bucureşti, Craiova.