Crema anticelulitica: ce contine, cum se foloseste si ce efecte are

Data publicare: 19/03/2019
Ultima actualizare: 10/07/2019

Celulita apare atunci cand se acumuleaza tesut adipos in exces, iar pielea capata aspectul unei coji de portocala. Chiar daca nu este o afectiune grava, celulita este inestetica si, in timp, contribuie la inrautatirea aspectului pielii. Afla in cele ce urmeaza de ce apare celulita si cum sa folosesti corect crema anticelulitica pentru a obtine rezultate vizibile si de durata.

Ce este celulita – tipuri si cauze

Celulita reprezinta o afectiune a stratului adipos, care in timp duce la deformarea aspectului pielii. Desi cauzele nu sunt cunoscute in totalitate, pe masura ce se acumuleaza mai multe celule grase sub tesutul subcutanat adipos, pielea incepe sa isi piarda fermitatea si sa capete sa capete un aspect neuniform, cu gropite.

Celulita apare mai des la femei decat la barbati. De regula, celulita incepe sa apara dupa pubertate si se dezvolta pe masura ca inaintam in varsta. Zonele in care apare frecvent celulita sunt coapsele, soldurile si fesele, iar motivul este legat de faptul ca aceste zone sunt predispuse la acumularea in exces a grasimii.

In functie de gradul de severitate, celulita se imparte in trei categorii:

  • moale (apare cel mai frecvent in zona bratelor, a pulpelor, a coapselor si a abdomenului);
  • moderata sau dura (prezenta adesea pe solduri, coapse, pulpe si genunchi);
  • severa sau edematoasa (este mai rar intalnita, apare la nivelul picioarelor si este dureroasa).

Cauzele care duc la aparitia celulitei

Principalele cauze care duc la aparitia celulitei sunt legate de stilul de viata, insa si schimbarile hormonale pot determina aceasta problema. Iata care sunt principalii factori care pot favoriza aparitia celulitei:

  • schimbarile hormonale si inaintarea in varsta – nivelul de estrogen si fluxul de sange scad, astfel ca productia de colagen este diminuata;
  • factorii genetici (metabolism, modul de distributie a testului adipos, circulatia deficitara a sangelui);
  • cresterea in greutate;
  • Stilul de viata inactiv, sedentarismul;
  • alimentatia bogata in zahar si grasimi;
  • retentia de apa;
  • sarcina.

Celulita poate fi si de natura infectioasa, provocata de diversi streptococi sau stafilococi. In astfel de cazuri, celulita se va trata cu medicamente, conform indicatiilor medicului specialist. Odata cu inaintarea in varsta, efectele sale sunt mai vizibile, iar tratarea poate fi mai dificila.

Ce produse anticelulitice poti folosi pentru a combate celulita

Cel mai frecvent intalnite formule cosmetice anticelulitice sunt sub forma de crema, ulei, gel sau ser. Majoritatea cremelor anticelulitice au o actiune termica, subliniata adesea si in denumirile lor comerciale, si ajuta atat la imbunatatirea circulatiei sangvine, cat si la arderea mai usoara a tesuturilor adipoase, atunci cand sunt folosite in paralel cu diverse exercitii fizice sau tehnici de masaj.

Ulei anticelulitic

Uleiurile anticelulitice imbunatatesc calitatea pielii, conferindu-i elasticitate si ajutand la refacerea mai rapida a acesteia. Acestea se aplica pe piele cu miscari circulare si se maseaza pana la absorbtia completa. Uleiurile sunt ideale pentru masaj, datorita texturii si capacitatii de a hidrata si lubrifia zonele afectate de celulita.

Cel mai adesea, uleiurile anticelulitice contin diferite extracte naturale sau chiar uleiuri esentiale cu proprietati benefice pentru piele, cum ar fi:

  • chiparos – combate retentia de apa si stimuleaza circulatia sangelui;
  • portocal – are un continut bogat de vitamina C si stimuleaza productia naturala de colagen;
  • ienupar – stimuleaza eliminarea apei;
  • fenicul – are un efect tonificant asupra pielii;
  • piper negru – stimuleaza circulatia sangelui si vasodilatatia;
  • salvie – tonifica pielea si ii reda elasticitatea.

Gel anticelulitic

Gelul anticelulitic este mai usor de folosit acasa, deoarece se absoarbe mult mai rapid decat uleiurile sau cremele anticelulitice si nu pateaza hainele. In plus, acesta poate avea si un efect astringent asupra pielii si ajuta la tonificarea acesteia. Spre deosebire de celelalte alternative, gelul anticelulitic nu are aceleasi efecte hidratante si emoliente asupra pielii, insa compenseaza prin continutul adesea bogat in vitamine, care stimuleaza productia naturala de colagen.

Gelurile pot fi folosite pentru masaj si cele mai multe dintre ele sunt comercializate alaturi de diverse ustensile destinate acestor tehnici, cum ar fi rollerele din silicon cu striatii, care stimuleaza circulatia sangelui si dilatarea vaselor de sange, contribuind astfel la imbunatatirea aspectului pielii.

Ser anticelulitic

Serurile anticelulitice au o textura diferita fata de cea a uleiurilor sau gelurilor si o consistenta mai lichida. Acestea sunt de regula mai concentrate si actioneaza mai agresiv impotriva celulitei. Tocmai de aceea este recomandata alternarea lor cu alte produse mai blande. Serurile sunt de regula folosite la inceputul tratamentului anticelulitic sau atunci cand celulita este foarte vizibila, mai putin pentru intretinerea aspectului neted al pielii.

Ce contin cremele anticelulitice, cum le aplici si cum actioneaza

Cremele anticelulitice sunt bine-cunoscute pentru efectele lor benefice si pentru ca reduc aspectul celulitei. Pentru inceput insa, e bine de stiut care sunt principalele ingrediente pe care le contin aceste creme:

  • cafeina, care se absoarbe bine in profunzimea pielii si are efecte lipolitice, antiinflamatorii, antiedematoase, antioxidante; totodata, cafeina combate retentia de apa la nivel cutanat;
  • retinolul, care este o forma a vitaminei A si ajuta la scaderea vascozitatii pielii, la cresterea fermitatii acesteia si la repararea straturilor inferioare ale epidermei, prin stimularea productiei de colagen;
  • antioxidantii, care au efecte antiinflamatoare, tonificante si anticoagulante; totodata, acestia cresc rezistenta capilarelor si elasticitatea pielii, conferindu-i acesteia un aspect imbunatatit;
  • vitaminele, care au diferite roluri in lupta impotriva celulitei: vitaminele A si E contribuie la elasticitate si hidratare, vitamina C stimuleaza productia de colagen, complexul de vitamine B face pielea mai stralucitoare.

Cum aplici crema anticelulitica

Primul lucru pe care trebuie sa il faci cand achizitionezi orice produs cosmetic nou, implicit si crema anticelulitica, este sa il testezi pe o portiune mica de piele, pentru a observa eventualele efecte alergice. Aplica putina crema pe antebrat sau in spatele urechii si asteapta 24 de ore; daca pielea nu se inroseste si nu se irita, folosirea produsului este sigura.

In ceea ce priveste utilizarea efectiva a cremei anticelulitice, aceasta trebuie intinsa pe piele prin miscari energice de masaj, cu mainile goale sau cu ajutorul unei ustensile speciale, pana la absorbtia completa. Pentru a amplifica efectele, poti proteja termic zona tratata cu folie alimentara sau cu orice alt invelis care pastreaza si stimuleaza caldura (de regula, materialele sintetice au astfel de proprietati).

Masarea zonelor afectate de celulita poate fi utila in ameliorarea simptomelor acesteia, tocmai pentru ca pune sangele in miscare si ajuta la o drenare mai buna, mai ales in cazul celulitei provocate de retentia de apa.

Exista creme anticelulitice care pot fi folosite zilnic, insa exista si variante cosmetice mai concentrate, pe ale caror ambalaje este recomandata o frecventa mai redusa de utilizare. Chiar daca aceste creme pot fi folosite acasa, efectele pot fi vizibile dupa o perioada destul de indelungata, motiv pentru care poti apela si la un tratament anticelulitic de specialitate.

Care sunt efectele cremelor anticelulitice

In functie de substantele active pe care le contin, cremele anticelulitice au o serie de efecte asupra dermei, actionand atat la nivel superficial, cat si in profunzime. Printre beneficiile lor se numara imbunatatirea circulatiei sangvine, combaterea retentiei de apa, regenerarea pielii si cresterea tonusului acesteia.

Insa, pentru ca aceste efecte sunt vizibile dupa o perioada destul de indelungata, din cauza concentratiilor mici ale substantelor active din produsele cosmetice care se pot folosi acasa, specialistii in estetica au conceput solutii mai eficiente, mai rapide si mai durabile impotriva celulitei.

Tratamente anticelulitice de specialitate

Tratamentul anticelulitic LED + Esthetic de la Nomasvello este o procedura noninvaziva rapida si nedureroasa care se face in sedinte de 20 de minute si care are rezultate inca de la primele sedinte. In timpul tratamentului se folosesc produse cosmetice speciale, potrivite pentru toate tipurile de piele, ale caror efecte sunt lipolitice si de stimulare a circulatiei sangvine.

Beneficiile acestui tratament sunt urmatoarele:

  • enzimele sunt activate, este imbunatatita digestia alimentelor, dar si procesul metabolic;
  • vasele de sange sunt dilatate, astfel incat fluxul de sange sa creasca in tesuturile afectate;
  • circulatia sangelui este accelerata prin drenaj;
  • lichidele si grasimea in exces sunt eliminate;
  • este redus considerabil aspectul de coaja de portocala;
  • celulele pielii se regenereaza;
  • pielea este netezita prin masaj.

Tratamentul poate fi efectuat pentru fiecare zona cu probleme, indiferent ca e vorba de fese, picioare, solduri sau abdomen. Durata tratamentului este de sase saptamani, cu o frecventa de doua sedinte pe saptamana, in functie de necesitatile tale.

Tratamentul nu are efecte secundare si este indicat pentru toate tipurile de piele. Pentru rezultate vizibile si de durata, pe langa tratamentul anticelulitic, sunt indicate alimentatia sanatoasa si exercitiile fizice regulate.

Cum poti preveni aparitia celulitei

Una dintre principalele cauze care duc la aparitia celulitei este legata de stilul de viata. Prin urmare, prevenirea acesteia tine de adoptarea unui stil de viata echilibrat, care consta in:

  • adoptarea unei alimentatii sanatoase, fara zahar sau bauturi care contin indulcitori, mancaruri grase sau prajeli;
  • adoptarea un stil de viata activ – exercitiile fizice ajuta la intarirea musculaturii si la imbunatatirea circulatiei sangvine;
  • renuntarea la fumat si la consumul de bauturi alcoolice;
  • consumul de lichide, in special apa, deoarece ajuta la eliminarea toxinelor care pot favoriza acumularea de grasime in exces.

Toate aceste schimbari sunt indicate pentru a preveni acumularea in exces a grasimii, dar si pentru mentinerea unei pieli tonificate si elastice.

Folosirea cremei anticelulitice in timpul sarcinii

Pentru ca pielea are nevoie de ingrijire speciala in timpul sarcinii, dar si pentru ca organismul este mai sensibil la anumite substante in aceasta perioada, este indicat ca unele produse anticelulitice sa fie evitate, deoarece pot avea efecte secundare in ceea ce priveste dezvoltarea sarcinii si starea de sanatate a femeilor insarcinate.

Specialistii recomanda utilizarea formulelor care imbunatatesc microcirculatia capilara a pielii si a acelora cu un continut mare de vitamina E, care contribuie la elasticitatea acesteia.

Formulele cu vitaminele A si C sunt, de asemenea, recomandate pentru tonificare si pentru o productie mai mare de colagen. In acest sens, este preferabil sa inlocuiesti in aceasta perioada cremele anticelulitice cu cele care actioneaza impotriva vergeturilor, iar pielea ta isi va pastra aspectul neted si tonificat.

Importanta alimentatiei si a exercitiilor fizice nu se diminueaza in timpul sarcinii, iar eventualele contraindicatii sau restrictii privind miscarea si tipurile de sport practicate vor fi stabilite de medicul care urmareste sarcina. In cazul in care evolutia acesteia este normala si nu exista probleme serioase de sanatate sau riscuri, miscarea este chiar indicata pentru femeile insarcinate.

Asa cum am spus de la bun inceput, celulita este o problema frecventa in randul femeilor, insa, pentru combaterea eficienta a acesteia, este important sa fie folosite produse de specialitate, potrivite pentru tipul tau de piele. Bineinteles, rezultatele se mentin timp indelungat daca tratamentele anticelulitice sunt insotite de un stil de viata echilibrat.

Sursa foto: Shutterstock

Distribuie acest articol!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Oferta Lunii Octombrie 2024 Nomasvello