Tenul cuperozic: cauze, simptome si tratament

Data publicare: 22/05/2019
Ultima actualizare: 10/07/2019

Cuperoza se numara printre cel mai des intalnite afectiuni dermatologice ale tenului, o problema confundata, uneori, cu o simpla roseata, cu acneea sau cu iritatia pielii. Odata diagnosticata de medicul specialist, cuperoza poate fi tinuta sub control prin intermediul unor tratamente aplicate local, care au rolul de a stopa evolutia ei.

Mai mult decat atat, chiar daca ai un ten cuperozic, nu ar trebui sa te ingrijorezi: acum exista nenumarate solutii pentru a avea o piele sanatoasa si frumoasa! Intr-adevar, este important sa urmezi cu strictete o rutina personalizata de ingrijire si intretinere, insa rezultatul final va merita din plin! Si pentru ca informarea corecta este unul dintre pasii esentiali pentru solutionarea problemelor, ti-am pregatit mai jos si un ghid practic dedicat tenului cuperozic, in care detaliem ce este acesta, din ce cauze apare, cum il recunosti si care sunt variantele de tratament disponibile.

Tenul cuperozic: ce este si care sunt principalele semne

Pe scurt, tenul cuperozic poate fi recunoscut cu usurinta dupa roseata obrajilor, care se poate extinde inclusiv la nivelul fruntii si al barbiei. Cuperoza este, de fapt, dilatarea permanenta a vaselor capilare, care sunt foarte fragile. Capilarele de la nivelul fetei se dilata pentru a permite sangelui sa treaca prin ele si, in mod normal, ar trebui sa se contracte de la sine. Atunci cand nu se intampla asta si vasele raman dilatate apare fenomenul de cuperoza si pielea se inroseste la exterior.

Afectiunea se manifesta intr-o varietate de forme: uneori roseata este foarte intensa si persista mai mult timp, alteori insa, apare si dispare in functie de anumite conditii. Mai mult decat atat, in unele cazuri, se poate transforma in rozacee (o forma mult mai agresiva a cuperozei, ce implica si aparitia unor umflaturi la nivelul fetei).

Cuperoza: cauzele acestei afectiuni ale tenului

Principalele semne ale tenului cuperozic

Cuperoza se manifesta diferit de la o persoana la alta, de la un caz la altul, insa, in linii mari, formele acestei afectiuni au urmatoarele elemente comune:

  • Inrosirea pielii in zona fetei (in special pe obraji, frunte, nas si barbie), dar si pe gat, urechi sau piept (in unele cazuri);
  • Aparitia unor vinisoare rosii sau violet la nivelul fetei ca urmare a dilatarii capilarelor sanguine;
  • Uscarea pielii fetei;
  • Descuamarea pielii fetei;
  • Aparitia unor mici cosuri;
  • Sensibilizarea tenului si aparitia senzatiei de mancarime si de arsura;
  • Marirea porilor;
  • Inflamarea anumitor zone ale fetei (ochi, nas de exemplu, in cazurile mai grave).

 

Care sunt cauzele aparitiei cuperozei

Nu exista o cauza universal valabila pentru care apare cuperoza, dar sunt cativa factori de risc ce o pot favoriza: tenul sensibil, deschis la culoare, varsta (in general, cuperoza se manifesta dupa 30-40 de ani), mostenirea genetica, expunerea la bacterii (exista cateva studii care indica o legatura intre bacteria Helicobacter Pylori, aflata la nivelul tractului digestiv, si manifestarea cuperozei, insa cercetarile nu s-au incheiat si nu s-a ajuns la o concluzie clara). De asemenea, cuperoza afecteaza intr-o proportie mai mare femeile.

Cuperoza poate aparea din mai multe cauze, iar in cele ce urmeaza analizam care sunt principalii factori declansatori.

Cauzele interne ale cuperozei

Cauzele interne ale cuperozei tin de anumite particularitati ale organismului tau si de stilul de viata pe care l-ai adoptat:

  • Tulburarile endocrine;
  • Afectiunile tractului digestiv;
  • Sindromul colonului iritabil;
  • Infectiile organismului;
  • Consumul unor alimente sau bauturi fierbinti;
  • Consumul unor alimente condimentate;
  • Consumul de alcool;
  • Consumul de cofeina;
  • Diferite medicamente ingerate;
  • Fumatul;
  • Sedentarismul;
  • Stresul si anxietatea;
  • Intrarea la menopauza.

Cauzele externe ale cuperozei

Cuperoza poate fi declansata si din cauza unor factori externi, care nu depind de actiunile tale, dar care iti pot afecta destul de serios pielea atat la interior, cat si la suprafata. Printre acestia se numara:

  • Poluarea;
  • Radiatia solara;
  • Temperaturile extreme;
  • Variatiile bruste de temperatura;
  • Vantul puternic;
  • Umiditatea excesiva sau aerul foarte uscat.

Cauzele ereditare ale cuperozei

Nu in ultimul rand, cuperoza se poate manifesta in randul celor care au mai avut in familie persoane afectate de cuperoza. Altfel spus, daca ai rude care se confrunta cu o astfel de problema ar fi bine sa acorzi o atentie sporita rutinei de ingrijire a tenului si a pielii tale si sa iei masuri de la primele semne ale cuperozei.

Tratamentul cuperozei

Cum se trateaza tenul cuperozic

Desi nu exista un tratament care sa te scape definitiv de cuperoza (episoadele de roseata pot reveni din cand in cand), vestea buna este ca afectiunea poate fi tinuta sub control. Si nici nu e foarte complicat sa faci acest lucru. In plus, cuperoza nu este contagioasa, asa ca nu exista riscul sa se raspandeasca si la altii.

Bineinteles, daca vezi ca ti se inroseste pielea fetei si ca resimti o senzatie de disconfort in mod constant, primul pas este sa consulti medicul dermatolog. Acesta va examina tegumentul pielii si, eventual, iti va propune si un set suplimentar de analize cu ajutorul carora vei putea afla care este problema organismului tau.

Tratamentul tenului cuperozic

In functie de stadiul cuperozei, specialistul va propune o schema de tratament menita sa tina sub control simptomele afectiunii si sa iti redea frumusetea si sanatatea tenului. Pentru formele incipiente ale cuperozei, care afecteaza numai o mica portiune a fetei, primul pas este aplicarea unor creme vasoactive, bogate in substante cu rol in reglarea circulatiei sanguine si efect calmant si antiinflamator.

Printre ingredientele care ajuta la combaterea cuperozei se numara aloe vera, uleiul de jojoba, untul se shea, musetelul, ceramidele (substante care se gasesc si in componenta epidermei) si acidul hialuronic. Important de mentionat este faptul ca trebuie evitate formulele care contin parfum sau diferite tipuri de acid pentru ca acestea pot irita pielea sensibila, cauzand si mai multe probleme.

Pentru formele avansate de cuperoza, care implica si aparitia unor inflamatii la nivelul fetei, cel mai bun tratament este cel cu laser, realizat in clinicile si centrele de specialitate. Lumina laserului amelioreaza roseata si reduce leziunile aparute la nivelul pielii. In plus, avantajul acestor interventii este ca ofera cele mai bune rezultate intr-un timp foarte scurt si nu necesita timp de recuperare.

Tratamentul LED +Esthetic de la Nomasvello actioneaza prin fototerapie (photocare), o tehnica al carei rol este sa ajute la regenerarea celulara a pielii si la stimularea productiei de colagen, o proteina ce face parte din toate tesuturile organismului. Tratamentul LED +Esthetic ajuta astfel la tratarea tenului gras, la reducerea semnelor faciale si a pigmentarii excesive, precum si la diminuarea ridurilor si a rosetii pielii pentru un ten frumos si sanatos.

Remedii naturiste pentru tenul cuperozic

Bineinteles, exista si cateva remedii naturiste care pot ameliora cuperoza si pe care le poti utiliza atunci cand ai nevoie de o solutie rapida pentru combaterea rosetii.

Masca pe baza de castravete

Este cunoscuta actiunea calmanta si antiinflamatoare a castravetilor, asa ca, daca roseata isi face aparitia, taie cateva rondele de castravete si lasa-le sa actioneze cateva minute pe zonele afectate.

Compresele cu musetel

Pregateste un ceai de musetel si toarna cateva picaturi pe niste comprese sterile, tamponand cu delicatete tenul pana ce roseata este estompata.

Compresele cu ceai verde

Ceaiul verde este renumit pentru efectul antioxidant si calmant pe care il are, asa ca si acesta poate fi un remediu naturist eficient in combaterea cuperozei.

Uleiul de jojoba

La randul sau, uleiul de jojoba ajuta la calmarea rosetii si a inflamatiilor de la nivelul pielii, avand in acelasi timp proprietati antiseptice.

Aloe vera

Aloe vera este o planta numai buna de tinut acasa pentru ca, pe langa faptul ca arata minunat ca element decorativ, poate fi utilizata pentru ameliorarea diferitelor afectiuni. Daca ti se declanseaza cuperoza, poti taia o bucatica de frunza de aloe vera si poti masa delicat zona afectata, astfel incat roseata sa dispara si pielea sa ramana hidratata.

 

Prevenirea cuperozei: sfaturi si recomandari

Nu este suficient sa faci tratamente pentru a tine sub control cuperoza. Pe langa ele trebuie sa faci si cateva schimbari in ceea ce priveste stilul tau de viata, pentru a te confrunta cat mai rar cu episoadele de cuperoza.

  • Foloseste intotdeauna produse dermatocosmetice potrivite tipului tau de ten, formule fara parabeni, fara alcool, fara conservanti (sau care au doar conservanti naturali) si fara parfum;
  • Nu iesi din casa fara sa aplici un produs (fie ca e crema, lotiune, ulei sau spray) cu factor de protectie solara. Daca ai un ten sensibil, alege acele formule cu factor de protectie ridicat (SPF 50, de preferat);
  • Evita folosirea unor produse exfoliante pe fata (scruburi, masti), pentru ca acestea iti pot irita serios tenul;
  • De asemenea, evita, pe cat posibil, expunerea la soare la orele la care acesta arde cel mai puternic (orele pranzului);
  • Daca in urma analizei si a observatiilor tale personale constati ca roseata este declansata din cauza alimentatiei, ai grija sa elimini din dieta zilnica preparatele foarte condimentate, grasimile si alcoolul;
  • Evita sesiunile la sauna si baile foarte fierbinti: caldura poate fi un factor declansator pentru cuperoza;
  • In masura in care acest lucru este posibil, fereste-te sa faci trecerea brusca de la cald la frig (in special pe timp de iarna) si sa stai afara cand e vant puternic;
  • Nu iti acoperi tenul cu prea multe produse de machiaj: iti vei bloca porii si iti vei irita pielea fetei;
  • Demachiaza-te cu produse fara alcool si fara parabeni, apeleaza doar la formule cu o textura lejera si hidratanta.

 

Acestea fiind spuse, exista nenumarate solutii pentru tenul cuperozic, insa trebuie sa ai rabdare pana o gasesti pe cea mai buna pentru tine. Afectiunea poate fi tinuta sub control daca urmezi o rutina stricta de ingrijire a pielii si folosesti produsele sau tratamentele potrivite.

 

Sursa foto: Shutterstock.com

Distribuie acest articol!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.