Acidul salicilic – sau BHA, beta-hidroxi-acid – este un agent exfoliant cu o structura care se aseamana cu cea a aspirinei si care deschide porii, contribuind la vindecarea mai rapida a ranilor. Acesta este extras din scoarta de salcie si este utilizat de secole intregi in scopuri medicale – pentru a reduce durerile, de exemplu – dar si in tratamentele de infrumusetare deoarece are numeroase beneficii asupra pielii. Unul dintre cele mai importante este ca ajuta la imbunatatirea aspectului acesteia, contribuind la ameliorarea bolilor cutanate, precum acneea sau psoriazisul.

Care sunt beneficiile acidului salicilic

Acidul salicilic face parte din categoria substantelor keratolitice, care elimina keratina din piele. Este des utilizat in tratamentele de infrumusetare datorita proprietatilor sale, dintre care cele mai importante sunt:

  • reprezinta o sursa naturala de acizi beta-hidroxizi, care au efecte antiacneice;
  • are efect antiinflamator si usor antibacterian;
  • are efect antimicrobian forte, luptand impotriva microorganismelor care dauneaza pielii;
  • favorizeaza regenerarea celulara, crescand rata de reinnoire a celulelor si contribuind, astfel, la mentinerea aspectului intinerit al pielii si la imbunatatirea acestuia;
  • contribuie la diminuarea ridurilor si a cicatricilor minore;
  • stimuleaza productia de neocolagen, mentine si imbunatateste fermitatea pielii;
  • elimina impuritatile, excesul de sebum si celulele moarte de la nivelul pielii, desfundand porii si reducand riscul de formare a punctelor negre si a cosurilor.

Acidul salicilic reuseste sa exfolieze cu succes celulele moarte deoarece are proprietatea de a fi solubil in lipide – adica in ulei – si, astfel, patrunde prin sebum pana in profunzimea porilor si ii curata. De aceea, il poti folosi cu incredere daca ai un ten normal, gras sau mixt si iti doresti sa ai unul mai luminos si mai curat. 

Astfel, acidul salicilic, prin proprietatile sale, reuseste sa:

  • ofere pielii un aspect intinerit, luminos si ferm;
  • sa curete pielea in profunzime;
  • sa previna aparitia punctelor negre si a cosurilor; 
  • sa reduca roseata si sa calmeze pielea;
  • sa uniformizeze aspectul pielii prin atenuarea petelor si a imperfectiunilor.

Cum poate fi folosit acidul salicilic

Acidul salicilic usuca pielea si, din acest motiv, nu trebuie sa exagerezi cu folosirea lui. Il poti aplica pe fata, gat si decolteu, dar nu mai mult de o data pe zi si nu pe portiuni mari de piele. Acesta poate fi folosit de persoanele care au:

  • ten gras sau mixt;
  • ten cu aspect imbatranit, lipsit de fermitate, cu riduri;
  • ten acneic, cu puncte negre sau cu pete;
  • ten afectat de inflamatii;
  • probleme cu matreata sau se confrunta cu psoriazis;
  • negi sau bataturi.

In functie de afectiunea pentru care vrei sa utilizezi acid salicilic, ai la dispozitie mai multe variante de aplicare a acestuia. 

Cum utilizezi acidul salicilic

Tratament antiacneic cu acid salicilic

Acidul salicilic se gaseste in multe dintre produsele cosmetice folosite impotriva acneei, creme, masti, solutii de curatare, intr-un procent situat intre 0,5% si 2% deoarece actiunea sa este foarte puternica. Alege concentratia produsului in functie de tipul pielii tale: 

  • pentru un ten sensibil, unul care sa nu contina mai mult de 1% acid salicilic; 
  • daca ai un ten obisnuit, poti folosi si unul cu o concentratie de 2%.

In farmacii gasesti de cumparat si acid salicilic in stare pura, insa, cand il aplici, trebuie sa ai grija la concentratia folosita, astfel incat sa nu iti afecteze pielea. 

Peeling facial acasa

O alta varianta de a utiliza acidul salicilic impotriva acneei este in cadrul procesului de peeling facial, pe care il poti face acasa. Pentru acesta trebuie mai intai sa iti cureti pielea folosind un demachiant si sa o pregatesti prin aplicarea unei lotiuni astringente blande. Apoi, foloseste o discheta demachianta pentru a aplica acidul salicilic pe ten si lasa-l sa actioneze asupra pielii in jur de 30 de secunde. Clateste, apoi, fata cu apa pentru a indeparta restul de acid. Dupa aceea, nu uita sa folosesti o crema hranitoare si, in zilele ce urmeaza, sa aplici o crema pentru protectie solara cu factor ridicat. Poti alege sa te supui unui peeling cu acid salicilic si la un salon, daca nu vrei sa faci acest lucru acasa.

Acid salicilic impotriva psoriazisului

Psoriazisul apare ca urmare a dezvoltarii prea rapide a celulelor pielii si este vizibil la suprafata pielii prin leziuni. Chiar daca nu este o afectiune contagioasa, psoriazisul poate afecta confortul celor care sufera de ea deoarece acestia se pot confrunta cu mancarimi sau durere. Acidul salicilic poate fi folosit impotriva psoriazisului daca este aplicat pe zonele afectate deoarece le va exfolia, relaxandu-le. In cazul in care te confrunti cu psoriazis in zona capului, poti folosi sampon cu acid salicilic.

Acid salicilic impotriva negilor sau bataturilor

Acidul salicilic poate fi folosit pentru ameliorarea bataturilor sau indepartarea negilor de pe maini sau de pe picioare. In functie de concentratia solutiei, frecventa cu care acesta trebuie aplicat difera, asa ca nu il folosi inainte de a citi informatiile din prospect sau de a cere sfatul unui medic. Nu folosi acid salicilic in incercarea de a trata negi genitali sau de pe fata si nici alunite.

Tratamente faciale cu acid salicilic

Ce efecte adverse poate avea acidul salicilic

Folosirea acidului salicilic poate genera si efecte adverse, de care trebuie sa stii inainte de aplicare. Printre acestea se numara:

  • iritatiile pielii sau inrosirea acesteia;
  • senzatiile de arsursa sau usturime;
  • cojirea straturilor superioare ale epidermei – descuamare.

Daca reactiile persista pentru o perioada mai indelungata – cateva zile – este necesara vizitarea unui medic.

Nu este recomandat ca acidul salicilic sa fie utilizat de catre persoanele care sufera de deficienta de zinc in organism sau de catre femeile insarcinate.

Daca vrei sa iti infrumusetezi aspectul pielii sau sa iti rezolvi problemele cu acneea, ia in calcul folosirea acidului salicilic deoarece curata porii in profunzime si te ajuta sa obtii aspectul dorit. 

Sursa foto: shutterstock.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Intra in comunitatea Nomasvello!
Te invitam sa dai LIKE paginii de Facebook Nomasvello Romania. Multumim!

close-link

Nomasvello utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea si în activitatea curentă a Nomasvello cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

Privacy Settings saved!
Setari permisiuni

Cookie-urile sunt folosite pe acest site pentru a oferi cea mai bună experiență de utilizator. Dacă continuați, presupunem că sunteți de acord să primiți cookie-uri de pe acest site

Utilizam fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru.

  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Decline all Services
Accept all Services
Turn off snow