Acidul glicolic: ce este, care sunt beneficiile sale si cum il poti utiliza in rutina de infrumusetare

Data publicare: 15/08/2019
Ultima actualizare: 23/08/2019

Acidul glicolic se numara printre aliatii tai de nadejde in lupta impotriva imbatranirii pielii, dar si in combaterea acneei. Complexul sau de substante active joaca un rol esential pentru sanatatea tenului tau, acesta fiind si motivul pentru care a devenit substanta indispensabila in tratamentele dermatologice.

Iar daca deja ti-am starnit curiozitatea cu privire la acest subiect, in cele ce urmeaza iti propunem un ghid despre acidul glicolic: ce este, cum functioneaza, cum il poti utiliza, dar si unde il gasesti.

Ce este acidul glicolic 

La baza, acidul glicolic este o substanta ce face parte din familia Alfa Hidroxi Acizilor (AHA), alaturi de acidul lactic, citric, malic si tartric. Acesti Alfa Hidroxi Acizi sunt, de fapt, niste compusi derivati din fructe si zaharuri, care au un puternic efect de exfoliere a pielii. De cele mai multe ori sunt mentionati numai sub denumirea de acizi din fructe. 

Dintre toate tipurile de AHA, cel glicolic, care se obtine preponderent din trestia de zahar, are cele mai mici particule si, in forma lui pura, este un soi de pudra alcatuita din mici cristale fara culoare si fara parfum, dar solubile in apa. 

Odata sintetizat in urma unor procese chimice, acidul glicolic poate avea diferite intrebuintari (inclusiv in industriile textila si gastronomica), insa cel mai adesea este folosit in rutina si tratamentele de ingrijire si infrumusetare. Un ingredient natural, care promite numeroase beneficii, acidul glicolic se gaseste in concentratii care variaza de la foarte mica – de 3%, in produsele cosmetice – la foarte mare – pana la 70%, o concentratie folosita, in general, numai in cabinetul medicului dermatolog, pentru efectuarea diferitelor proceduri pentru piele si ten (peeling chimic, de exemplu).

Care sunt beneficiile sale

Fiind o substanta naturala, cu actiune exfolianta, acidul glicolic ofera beneficii semnificative pentru piele si ten. Asa ca daca inca nu il folosesti, sunt sanse mari sa incepi sa o faci cat de curand, dupa ce vei citi mai jos despre efectele sale:

  • Acidul glicolic da rezultate in cazul tuturor tipurilor de ten, indiferent de varsta, ceea ce inseamna ca inclusiv adolescentii pot folosi produse de ingrijire care au acest ingredient in compozitie pentru o curatare eficienta. Singurele restrictii ar putea aparea in cazul persoanelor care au tenul extrem de sensibil ori rozacee pentru ca, actionand ca un exfoliant, acidul glicolic le poate cauza acestora iritatii;
  • Curata in profunzime si ajuta la indepartarea stratului de celule moarte de la suprafata pielii, favorizand astfel regenerarea celulara si uniformizarea tenului;
  • Stimuleaza circulatia sangvina la nivelul tesuturilor fetei, ceea ce ii confera tau o culoare aprinsa si un aspect luminos, o stralucire naturala;
  • Fiind un puternic agent exfoliant, acidul glicolic joaca un rol important si in combaterea acneei pentru ca patrunde in profunzimea pielii, ajuta la curatarea porilor si la reglarea excesului de sebum;
  • Acidul glicolic incetineste procesul de imbatranire a pielii si amelioreaza semnele acestuia (riduri, linii fine) prin stimularea productiei de colagen si elastina, doua dintre ingredientele-cheie pentru mentinerea texturii si a fermitatii pielii;
  • Nu in ultimul rand, pentru ca este un agent exfoliant extrem de eficient, acidul glicolic previne cresterea firelor de par sub piele prin indepartarea stratului de celule moarte de la suprafata pielii.

Cum poti utiliza acidul glicolic

Indiferent daca ai tenul uscat, gras sau mixt poti folosi acidul glicolic inclus in compozitia unor produse cosmetice, de la tonere si spume de curatare a fetei, la geluri de dus sau creme de tot felul. In general, concentratia de acid glicolic inclusa in acestea este de 7-10%. Iar daca procentul este relativ redus (sub 15%), cel mai probabil poti utiliza produsul respectiv in fiecare zi.

Probleme pot aparea in momentul in care ai un ten foarte sensibil si depistezi aparitia unor pete sau iritatii in urma folosirii frecvente a produselor pe baza de acid glicolic. Fiind un agent exfoliant, cristalele acestuia pot interfera cu structura si problemele tenului tau. Daca depistezi astfel de semne, orienteaza-te catre produse cosmetice mai blande, care au o compozitie naturala intr-o proportie cat mai mare.

De asemenea, foarte important de mentionat este faptul ca, dupa utilizarea acidului glicolic (sau a altor tipuri de acizi), trebuie sa aplici o crema sau o lotiune cu factor de protectie solara. Studiile clinice au aratat ca acesti acizi sporesc sensibilitatea pielii la ultraviolete, motiv pentru care trebuie folositi impreuna cu produsele cu SPF.

Mai mult decat atat, daca vrei sa te bucuri timp indelungat de un ten perfect curatat, uniform, catifelat, una dintre cele mai bune optiuni este realizarea unui peeling chimic la salon sau la cabinetul medicului dermatolog. In urma unui astfel de tratament, textura pielii tale va fi vizibil imbunatatita, procesul de regenerare celulara va fi accelerat, iar tenul tau va capata un aspect tanar, care pur si simplu radiaza de stralucire. 

Procedura de peeling chimic se desfasoara in mai multe etape, care pot varia, desigur, de la un cabinet la altul. In linii mari, insa, aceasta arata asa:

  • Curatarea fetei de impuritati si urme de machiaj, astfel incat substantele ce urmeaza sa fie aplicate sa patrunda in profunzime;
  • Aplicarea (cu ajutorul unei pensule, de regula) acidului glicolic pe toata zona tratata, insa nu inainte de a-ti acoperi ochii cu niste ochelari de protectie. De asemenea, trebuie sa se aiba in vedere concentratia de acid glicolic folosita – specialistul este cel care ia aceasta decizie, dar, in general, pentru primul peeling profesional nu e folosita o concentratie mai mare de 20%;
  • Actiunea acidului glicolic, care ar trebui sa stea pe fata, din momentul in care e aplicat, maximum doua minute. Timpul poate varia in functie de tipul pielii tale, dar si de concentratia utilizata;
  • Neutralizarea acidului glicolic cu ajutorul unei solutii speciale (neutralizator), care are rolul de a opri actiunea lui. O alta metoda este folosirea unui cleanser si clatirea fetei cu apa calduta, pentru indepartarea acidului imediat dupa cele doua minute;
  • Ingrijirea tenului dupa peelingul cu acid glicolic, care consta in aplicarea unui serum sau a unei creme hidratante, care sa protejeze pielea. Bineinteles, nu trebuie sa uiti nici de folosirea produselor cu factor de protectie solara, astfel incat sa nu ai probleme in timpul expunerii la ultraviolete.

Peelingul sau tratamentul facial cu acid glicolic poate fi incercat si acasa deoarece exista kituri de ingrijire care includ fiole cu aceasta substanta (poti cumpara acid glicolic din farmacii si din magazinele de profil), insa, pentru ca totul sa se desfasoare in conditii sigure, recomandat ar fi sa se faca intr-un cabinet specializat. 

Acidul glicolic

Care sunt principalele surse de acid glicolic

Pe langa tratamentele si produsele pe baza de acid glicolic pe care le poti utiliza in rutina de ingrijire si infrumusetare a pielii, exista si cateva surse naturale pentru acesta. Trestia de zahar, ananasul, merele si citricele se numara printre alimentele care au un continut important de acid glicolic. 

Ce efecte adverse poate avea acidul glicolic


Ca orice alt produs care actioneaza ca agent exfoliant, si acidul glicolic poate produce efecte adverse daca nu este folosit in concentratia potrivita sau daca este aplicat pe un ten extrem de sensibil. In cazul in care apar reactii nedorite, cum sunt cele de mai jos, stopeaza tratamentele pe baza de acid glicolic si renunta la cosmeticele care il au in compozitie.

  • Pielea pe care a fost aplicat acidul este mai predispusa la arsurile solare, motiv pentru care trebuie sa folosesti tot timpul si o crema cu factor de protectie ridicat;
  • Folosirea unei concentratii prea mari de acid glicolic poate cauza arsura si deteriorarea texturii pielii tale;
  • Pentru ca actioneaza ca un exfoliant, iti poate usca pielea. Tocmai de aceea este recomandata o hidratare intensa dupa folosirea acidului glicolic;
  • Nu in ultimul rand, aceasta substanta poate provoca iritatii, roseata, inflamatii sau o senzatie de usturime, in special in cazul tenului sensibil. Inainte de a aplica acidul glicolic pe toata fata, testeaza-l pe o mica portiune, pentru a vedea daca apar efecte adverse. 
Ce este acidul glicolic: beneficii pentru ten

Acestea fiind spuse, daca este folosit cu atentie si in concentratia corespunzatoare, acidul glicolic poate fi un aliat de nadejde in procesul de infrumusetare, dar si de prevenire a imbatranirii pielii. Utilizeaza-l cu grija, iar rezultatele nu vor intarzia sa apara!

Foto: Shutterstock.com

Distribuie acest articol!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email

2 thoughts on “Acidul glicolic: ce este, care sunt beneficiile sale si cum il poti utiliza in rutina de infrumusetare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.