Ce diferente exista intre tenul deshidratat si cel uscat si care sunt cele mai eficiente tratamente

Data publicare: 16/01/2018
Ultima actualizare: 10/07/2019

Tenul uscat nu este cel mai des intalnit, insa cel deshidratat, da.

 

Care sunt diferentele intre tenul uscat si cel deshidratat

In timp ce tenul uscat este unul dintre tipurile de ten, alaturi de cel normal, mixt si gras, deshidratarea pielii reprezinta o conditie care nu tine de o anumita tipologie de ten. Pe scurt, tenul uscat se confrunta cu o lipsa a lipidelor, iar cel deshidratat, cu lipsa apei in straturile superioare ale pielii.

Oricine poate avea pielea deshidratata, inclusiv persoanele cu tenul gras, deshidratarea superficiala fiind cauzata de factori externi (ex. expunerea neprotejata la soare, folosirea unor produse care usuca pielea), pe cand o deshidratare profunda a pielii are cauze mai degraba interne – mai exact, tulburari legate de metabolismul apei (organismul nu retine apa).

Deshidratarea tenului este una dintre conditiile amintite adesea printre cauzele care duc la imbatranirea prematura a pielii, alaturi de alimentatia necorespunzatoare, fumatul excesiv sau somnul insuficient.

 

Care sunt semnele unui ten deshidratat

Un ten deshidratat este aspru, da senzatia ca “strange”, se descuameaza usor, este sensibil si prezinta semne de imbatranire prematura (linii fine sau chiar profunde si o pierdere a tonusului pielii).

Ten deshidratat
Ten deshidratat

 

Ce cauze are deshidratarea tenului

Cauzele pot fi multiple, insa cel mai adesea este vorba despre o ingrijire necorespunzatoare, cum ar fi folosirea unor produse si tratamente neadecvate tipului de ten sau dusurile fierbinti, care distrug bariera protectoare de la suprafata pielii.

Deshidratarea este cauzata si de expunerea prelungita la soare, vant, poluare, aer conditionat; un consum de apa scazut; alimente si bauturi care deshidrateaza corpul, printre care mezelurile, alcoolul, cafeaua si sucurile indulcite; diferite probleme de sanatate.

Iata ce mai poti face gresit si are ca efect deshidratarea pielii:

  • lipsa unei rutine in ceea ce priveste folosirea cremei hidratante
  • folosirea excesiva a sapunului
  • aplicarea unor produse cu un continut mare de alcool
  • utilizarea unor exfoliante dure, care agreseaza pielea
  • folosirea, peste zi, a cremelor fara factor de protectie
  • petrecerea timpului in camere unde aerul este uscat
  • consumul (si baile) de apa dura, calcaroasa
Tratament ten deshidratat
Tratament ten deshidratat

 

Cum tratezi tenul uscat sau deshidratat

Primul pas il reprezinta o hidratare suficienta, din interior, prin cresterea consumului zilnic de apa.

In ceea ce priveste folosirea produselor de hidratare, este foarte important sa alegem cele mai bune ingrediente, pentru ca unele pot face mai mult rau decat bine unui ten uscat (iritantii, printre care alcoolul si mentolul, sunt de evitat). Specialistii recomanda, de exemplu, folosirea produselor (creme si seruri) care contin acid hialuronic, acesta avand rol in retinerea apei in tesuturi. Cele mai eficiente sunt serurile cu acid hialuronic, pentru ca penetreaza pielea rapid si la un nivel mai profund decat reusesc cremele.

De asemenea, este bine de stiut ca produsele intens hidratante devin necesare odata cu venirea sezonului rece, chiar si in cazul tipurilor de ten care nu au nevoie de hidratare suplimentara, de obicei. Nu doar schimbarea vremii creeaza probleme, ci si petrecerea unui numar mare de ore in spatii incalzite, unde aerul devine uscat. Este si motivul pentru care nu trebuie sa ne rezumam la folosirea unor produse cosmetice, ci sa ne asiguram ca mentinem un nivel de umiditate corespunzatoare a aerului, in incapere.

Vara, sunt indicate mai degraba cremele lejere, dar cu ingrediente care asigura o buna hidratare – nu doar acidul hialuronic, ci si alte ingrediente recunoscute pentru eficienta lor, fie ca este vorba despre antioxidanti sau ingrediente reparatoare: coenzima Q10, vitamina E, vitamina C, ceaiul verde, extractul de seminte de struguri, ceramidele, aminoacizii, glicerina, uleiul de jojoba, retinolul. Esentiale, in acest sezon, sunt consumul de apa si reducerea numarului cestilor de cafea.

Ce tratamente si masti sunt indicate pentru tenul deshidratat

Inainte de inceperea oricarui tratament, este necesara o curatare in profunzime a tenului, tehnologia cu ultrasunete avand un rol in eliminarea celulelor moarte, reactivarea circulatiei la nivelul pielii, stimularea formarii de colagen si inchiderea porilor.

  • Un tratament bland si eficient pentru pielea deshidratata este cel de curatare nutritiva, cu ajutorul Roll-on-ului Dermactif şi a Fluidului Facial Revitalizant Nomasvello, doua produse profesionale folosite in completarea tratamentului de curatare faciala ProSkin.

 

  • Daca realizezi un tratament acasa, vaporizarea calda, cu infuzie de plante sau ape florale, este binevenita inaintea aplicarii mastilor.

 

  • Pentru tenul uscat si deshidratat sunt eficiente mastile care contin argila in combinatie cu piersici/ suc de morcovi/ miere si tarate de grau/ miere si infuzie de plante cu beneficii pentru ten.

 

  • Un foarte bun tratament il reprezinta si masajul cu o crema emolienta, cum sunt cele pe baza de lanolina, o substanta grasa care inmoaie pielea si reduce pierderile de apa din tesuturi.

 

  • Cremele folosite trebuie sa fie bogate, nutritive, o alternativa fiind uleiurile naturale, precum uleiul de migdale, uleiul din seminte de struguri, uleiul de argan, uleiul de avocado, uleiul de caise sau apele florale (apa de trandafiri, apa de neroli). Ca produse de exfoliere, indicate sunt cele de tipul AHA (exfoliantii BHA sunt recomandati, mai degraba, persoanelor cu tenul mixt si gras), care imbunatatesc considerabil aspectul pielii.

 

Remedii naturale pentru un ten deshidratat

In afara solutiilor deja amintite, poti apela si la urmatoarele tratamente si masti naturale:

 

  1. Realizeaza-ti propriul demachiant combinand o lingura de crema grasa cu cateva picaturi de apa de trandafiri. Nu pastra acest amestec pentru mai mult timp, deoarece isi va pierde rapid proprietatile, ci repeta procedeul de fiecare data cand te demachiezi.

 

  1. Masca cu avocado si miere reprezinta unul dintre cele mai eficiente remedii pentru tenul deshidratat. Alternativ, poti combina pulpa fructului, pasata, cu ulei de masline, mai ales daca pielea este foarte uscata. O astfel de masca trebuie lasata sa actioneze aproximativ 15 minute.

 

  1. Combina, intr-un bol, doua linguri de crema intens hidratanta, o banana zdrobita, o lingura de miere, o lingura de faina de ovaz si putina apa plata. Vei obtine o masca care are nu doar rol hidratant, ci si de revitalizare a pielii agresate de factorii de mediu.

 

  1. Daca tenul este nu doar uscat, ci si sensibil, este indicata o masca pe baza de iaurt si miere, pe care o poti mentine pe fata timp de un sfert de ora.
Hidratare ten
Hidratare ten

Sfaturi suplimentare pentru ingrijirea tenului uscat sau deshidratat

Tratamentele aplicate la nivelul tenului se vor dovedi ineficiente daca nu sunt insotite de un stil de viata sanatos, din care fac parte o alimentatie echilibrata, consumul de apa in cantitate suficienta, evitarea, pe cat posibil, a excitantilor (cafea, alcool, tutun)  si o protectie UV adecvata.

Nu uita sa tii departe de ten produsele iritante sau care usuca pielea si sa mentii umiditatea aerului din incapere la un nivel optim, fie prin folosirea unui dezumidificator, fie dormind cu fereastra intredeschisa, atunci cand acest lucru este posibil. O alta recomandare de care este bine sa tii cont este scurtarea minutelor pe care le petreci la dus, mai ales daca preferi apa fierbinte.

Sursa foto: Shutterstock.com

Distribuie acest articol!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Oferta Lunii Decembrie Nomasvello 40% Discount Abonamente 8 Ședințe