Peeling pentru pete pigmentare – optiuni de tratament

Data publicare: 21/06/2021
Ultima actualizare: 17/05/2022

Ai observat recent ca ti-au aparut pete mici si maronii pe fata si pe corp, in special pe piept, umeri sau maini?  Cel mai probabil, sunt pete pigmentare, cauzate fie de trecerea ireversibila a timpului, fie de actiunea nociva a soarelui.

Insa, nu trebuie sa te ingrijorezi! Aceste imperfectiuni ale pielii se pot trata in prezent, prin diverse tratamente cosmetice non-invazive si cu efect rapid.

Navigare rapida articol:

Ce sunt petele pigmentare
Cum apar petele pigmetnare / cauze
Tipuri de pete pigmentare
Metode tratament pete pigmentare
Peeling chimic pentru pete pigmentare
Tratament profesional pentru pete pigmentare

Ce sunt petele pigmentare?

Petele pigmentare sunt puncte maronii pe piele, aparute cel mai adesea pe fata, decolteu, spate, brate si umeri, in urma procesului de melanoza. 

Melanoza este o afectiune ce consta in hiperpigmentarea pielii, ca urmare a cresterii nivelului de melanina (substanta naturala ce confera culoare pielii si parului). Ea apare la orice varsta, atat la femei, cat si la barbati.

Petele pigmentare sunt similare cu pistruii, insa au dimensiuni mai mari si forme diferite.

Cum apar, din ce cauze?

Cea mai frecventa cauza a aparitiei petelor pigmentare este expunerea excesiva la soare, fara protectie solara.

Expunerea excesiva la soare pete pigmentare
Expunerea excesiva la soare si petele pigmentare

Cand creste nivelul de melanina, pe piele isi fac aparitia aceste pete inchise la culoare, care pot crea adevarate probleme de imagine si pot afecta stima de sine.

Iata de ce, pentru a avea o piele frumoasa si fara imperfectiuni, este esential sa te expui la soare doar dupa ce folosesti produse profesionale cu SPF, alese in functie de fototipul tau.

O alta cauza care conduce la pete pigmentare o constituie modificarile hormonale, specific feminine, precum sarcina si menopauza, cand nivelul de estrogen si progesteron este dereglat. Mai mult, si administrarea de anibiotice si anticonceptionale determina hiperpigmentari la nivelul pielii.

O a treia cauza o constituie mostenirea genetica. Astfel, daca parintii au suferit de pete pigmentare, este foarte probabil ca si copiii sa manifeste aceste imperfectiuni ale pielii pe parcursul vietii.

Totodata, procesul natural de imbatranire a pielii este o alta cauza care conduce la aparitia melanozei. Odata cu inaintea in varsta, melanocitele (celulele care produc melanina) scad, dar volumul lor creste, cauzand un aspect inestetic la nivelul pielii.

Imbatranirea – cauza a petelor pigmentare

Hiperpigmentarile nu afecteaza sanatatea, dar aspectul lor inestetic impacteaza propria imagine si altereaza increderea de sine.

Totusi, daca se observa anumite pete pigmentare texturi sau forme mai speciale, se recomanda vizita la medicul dermatolog, pentru a le examina cu ajutorul unei lampi speciale, cu UV si a realiza o evaluare clinica a zonelor afectate.

Tipuri de pete pigmentare

In functie de cauzele lor, exista mai multe tipuri de pete pigmentare:

  1. Melasma:  

Melasma este o forma de melanoza, care apare in urma dereglarilor hormonale. Adesea, trece de la sine, odata cu obtinerea unui echilibru hormonal. In cazul in care se doreste eliminarea sa rapida, specialistii recomanda rejuvenarea cu IPL (lumina intens pulsata).

  1. Cloasma

Denumita si “masca sarcinii”, ea se manifesta la circa 70% dintre femeile insarcinate si se manifesta sub forma unor pete maro pe frunte, obraji, nas si deasupra buzei superioare.

  1. Lentigo:  

Aceste pete sunt cauzate de inaintarea in varsta, de expunerea excesiva la soare sau de anumite boli ale ficatului. Sunt similare pistruilor.

  1. Hiperpigmentare post-inflamatorie

Aceasta apare in urma unor leziuni ale pielii, precum acnee, psoriazis, arsuri, impetigo (infectie bacteriana), etc. In cazurile usoare, afectiunea poate disparea de la sine, daca se evita expunerea la soare si se trateaza cauza corecta a hiperpigmentarii.  Tratamentele eficiente in cazul hiperpigmentarilor post-inflamatorii includ aplicarea unor compusi chimici precum: acid azelaic, acid kojic, acid glicolic si retinozi. In cazurile mai serioase, acest tip de pete pigmentare necesita un tratament rapid, pentru a nu se transforma in leziuni de culoare albastru-gri, care se vindeca mult mai greu si care pot lasa semne permanente pe piele. 

Metode de tratament

In primul rand, pentru a evita aparitia de noi pete pigmentare, expunerea la soare se va face doar cu protectie solara. Specialistii Nomasvello recomanda emulsia hidroprotectoare pentru fata si corp cu SPF 30, aloe vera si extract de macese, ideala pentru intreaga familie.

Emulsie hidroprotectoare cu SPF 30 Nomasvello
Emulsie hidroprotectoare cu SPF 30

O alta metoda de preventie este evitarea expunerii la soare intre orele 11:00-16:00, cand exploziile solare sunt foarte puternice si cand creste riscul de a face cancer de piele, unul dintre cele mai des intalnite tipuri de cancer la nivel mondial. Mai mult, in zilele insorite se vor purta haine din materiale subtiri si lejere, care lasa pielea sa respire (din in, bumbac). Orice arsura solara poate fi periculoasa pentru sanatatea ta.

Daca vorbim de pete pigmentare superficiale, acestea pot fi tratate prin produse cu vitamina C sau cu rol exfoliant, dar si prin tratamente de curatare faciala, precum terapia Proskin, care elimina celulele moarte si ajuta la regenerarea celulara.

In cazul petelor mai vechi si “incapatanate”, care nu dispar in urma aplicarii de crème si produse exfoliante, poti lua in calcul tratamente profesionale precum microdermoabraziunea, peeling-urile chimice sau terapiile cu IPL si laser. Microdermabraziunea realizeaza o exfoliere mecanica, ce imbunateste aspectul tenului patat. Insa, pentru petele profunde si vechi, specialistii recomanda peeling-ul chimic sau tratamentele cu IPL si laser.

Peelingul chimic pentru tratare pete pigmentare

Peelingul chimic este un tratament medical ce consta in aplicarea de catre medicul dermatolog a unor substante chimice la nivelul zonelor cu pete pigmentare, efectul fiind exfolierea, indepartarea celulelor moarte si stimularea procesului natural de regenerare al pielii. 

Iata care sunt tipurile de peeling chimic:

  1. Peeling superficial- se realizeaza cu acizi slabi. Ajunge doar in stratul superior al pielii, producand un efect usor de exfoliere si o atenuare a petelor pigmentare. 
  2. Peeling mediu: pe baza de acid glicolic sau tricloracetic. Actioneaza pana in straturile medii, eliminand celulele moarte si conferind o depigmentare usoara. 
  3. Peeling profund- foloseste acid tricloracetic sau fenol, eliminand atat petele, cicatricile, pistruii, cat si ridurile moderate. Tipul de peeling profund este unul minim invaziv, implicand cel putin o saptamana de repaos. 

Un astfel de peeling pentru pete pigmentare se recomanda a fi efectuat doar in sezonul rece (pentru a evita expunerea la soare) si este, in principiu, nedureros. Pacientele resimt furnicaturi in piele sau o usoara inrosire a pielii. O sedinta de peeling dureaza intre 20 minute si 1,5 ore, in functie de tipologia sa si de imperfectiunile tratate. Efectul peelingului chimic este de cateva saptamani, de aceea se recomanda repetarea procesului la intervale de 1-3 luni, pana la estomparea petelor. 

Te va ajuta un peeling chimic sa elimini petele pigmentare? Raspunsul este incert, caci acesta este un proces indelungat. Insa, daca te confrunti cu urme severe de la acnee sau cu multe pete solare inestetice, poti consulta medicul dermatolog, pentru a-ti indica tipul de peeling chimic optim pentru tine.

Peeling chimic pentru pete pigmentare
Peeling chimic pentru pete pigmentare

Cum mai poti trata profesional petele pigmentare

Daca ti se pare ca produsele dermato-cosmetice folosite nu sunt suficient de eficiente in atenuarea petelor pigmentare, dar nici nu doresti sa apelezi la peeling chimic pentru estomparea acestora, specialistii Nomasvello iti recomanda doua tratamente non-invazive, care eficiente in imbunatatirea aspectului pielii.

  1. Curatare faciala in profunzime Proskin Complet+LED Facial:

Exfolierea blanda este primul pas pentru a elimina celulele moarte si a stimula crearea de noi celule de colagen si elastina, responsabile cu o piele frumoasa si cu aspect uniform. Curatarea faciala in profunzime Proskin Complet implica folosirea ultrasunetelor si a energiei galvanice timp de 20 minute, precum si aplicarea de masti si fiole pe baza de vitamina C, care are o actiune depigmentata. Ulterior, se aplica un strat de colagen, care va intra in piele, cu ajutorul fototerapiei cu LED. La finalul tratamentului se vor aplica din nou produse cu vitamina C, dar si cu aloe vera si SPF, pentru a proteja pielea de radiatiile solare si pentru a o lasa stralucitor de frumoasa.

Acest tratament se recomanda in cazul petelor superficiale, aparute recent pe piele si se efectueaza cel putin o sedinta pe luna.

Curatare faciala Proskin, anti-pete pigmentare
Curatare faciala Proskin, anti-pete pigmentare

  1. Rejuvenarea faciala si corporala cu IPL:

Toate tipurile de pete pigmentare se pot trata prin terapia cu lumina intens pulsata. Tratamentul consta in aplicarea de impulsuri de lumina pe piele, care transmit caldură la nivelul zonei tratate, facilitand, astfel, crearea naturală de noi fibre de colagen și elastina, pentru reconstructia microfibrelor din derm si epiderm. 

Prin rejuvenare se estompeaza lentigo, melasma, cloasma, dar si hiperpigmentarile cauzate de acnee. In plus, ridurile fine sunt atenuate, iar pielea isi recapata elasticitatea si tonusul.

Rezultatele sunt vizibile chiar de la prima sedinta, dar un tratament complet implica circa 8 sesiuni, programate la un interval de 3 saptamani.

Atat curatarea faciala in profunzime Proskin, cat si rejuvenarea cu IPL, sunt tratamente non-invazive, nedureroase si rapide, disponibile la un pret avantajos. 

Fiecare client beneficiaza gratuit, la vizita in oricare centru Nomasvello, de un plan de tratament personalizat, dar si de o diagnoza cu lampa Wood (cu ultraviolete).

Pete pigmentare frunte- Rejuvenare cu IPL Nomasvello
Pete pigmentare frunte- Rejuvenare cu IPL Nomasvello

Asadar, daca doresti sa scapi de petele pigmentare si sa te bucuri de un ten curat, sanatos si frumos, solutii exista.

Trebuie doar sa iti faci o rutina clara de ingrijire a pielii.

Nu uita ca este mai usor sa previi decat sa tratezi, asa ca ia mereu cu tine vara aceasta o crema cu SPF si o crema cu vitamina C, doi aliati de nadejde in lupta cu petele pigmentare.

Cumpara acum!

Frumusetea se ingrijeste!

Distribuie acest articol!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.