Ten gras: cauze, sfaturi si ghid complet pentru a scapa de pielea lucioasa

Data publicare: 21/08/2015
Ultima actualizare: 25/09/2019

Nu trebuie sa te obisnuiesti cu gandul ca ai tenul gras si nu ai ce sa-i faci. Afla-i cauza, urmeaza sfaturile noastre si uita complet de pielea lucioasa.

O multime de femei se lupta in fiecare zi cu luciul inestetic al tenului gras. Nu trebuie sa ne obisnuim cu gandul ca asa e tenul nostru si pur si simplu nu avem ce sa facem in sensul acesta, pentru ca solutii exista din plin. Primul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa aflam ce anume provoaca acumularea de sebum in exces, iar apoi putem lucra in mod activ pentru reglarea secretiei si catre dobandirea unui ten fara cusur.

Seboreea (ten gras) este o afectiune dermatologica, manifestata printr-o secretie excesiva a glandelor sebacee. Aceasta secretie este adesea insotita si de hipertrofie glandulara, adica marirea in volum a glandelor sebacee. De obicei, seboreea debuteaza la pubertate si se estompeaza la varsta adulta, insa foarte multe persoane se confrunta cu ea de-a lungul intregii vieti.

Care sunt cauzele ingrasarii tenului?

Printre factorii care determina ingrasarea tenului se numara:

  • Mostenirea genetica – de cele mai multe ori mostenim de la parinti un ten cu tendinte de ingrasare
  • Dezechilibre hormonale
  • Afectiuni de natura ginecologica (sindromul ovarului polichistic, de pilda)
  • Greseli de igiena – curatarea in exces a tenului, cat si utilizarea unor produse care stimuleaza productia de sebum sau, dimpotriva, o igiena precara
  • Temperaturile ridicate
  • Stresul

 

Cum recunoastem tenul gras? Ce caracteristici are?

Este destul de usor sa recunoastem seboreea. Pielea se simte uleioasa la atingere, mai ales in zona T – nas si zona centrala a fruntii – si are un aspect lucios. Totodata, secretia excesiva de sebum determina si aparitia acneei, astfel incat tenul acneic este, in general, un ten gras.

Persoanele cu tenul gras au adesea porii dilatati, fapt ce confera pielii un aspect de coaja de portocala. Punctele negre sunt si ele un semn al seboreei, deoarece porii dilatati si excesul de sebum atrag murdaria si impuritatile si duc la aparitia inesteticelor puncte negre.

 

Tratamente pentru tenul gras

Primul pas catre tratarea tenului gras este vizita la medicul dermatolog. Acesta va analiza pielea si va recomanda fie un tratament cu dermato-cosmetice, fie  investigatii la alti medici – endocrinolog sau ginecolog. In functie de rezultatele analizelor se poate trece la un tratament in acest sens.

 

Cand cauza tenului gras este o afectiune, se merge pe un tratament medicamentos in tratarea factorului determinant, insa atunci cand cauza este mostenirea genetica, alegem solutii din sfera cosmetica.

Tratamentele cosmetice din saloane, executate in mod constant si sustinute de o ingrijire corespunzatoare, pot fi o solutie utila pe termen lung. In saloanele de cosmetica se poate face  curatarea in profunzime a tenului si eliminarea impuritatilor din stratul adanc al epidermei. Printr-o terapie cu ultrasunete precum ProSkin, murdaria din profunzimea pielii este eliminata, la fel si excesul de grasime, precum si stratul de sebum acumulat in timp.

Trebuie sa stii, insa, ca nu exista un tratament miraculos pentru tenul gras. Exista doar o ingrijire corespunzatoare, alegerea unor produse potrivite si o atentie sporita la ritualul zilnic de curatare a tenului.

 

Remedii naturale pentru tenul gras

Remediile naturale pentru tenul gras incep de la alimentatie. Evita produsele hiper-procesate si mergi pe preparate simple, cat mai naturale. Legume si fructe prospete, mancare gatita in casa, cu putine grasimi si cat mai putin zahar. O atentie deosebita trebuie acordata si hidratarii. Bea cate doi litri de apa pe zi si nu inlocui apa cu alte lichide, precum sucul carbogazos sau alte bauturi cu indulcitori si arome sintetice.

 

Alte remedii naturale cat se poate de simple pentru trenul gras sunt:

  • Curatarea tenului cu apa sarata sau gomajul cu sare de mare o data pe saptamana
  • Tamponarea pielii cu suc de castraveti
  • Tamponarea pielii cu suc de lamaie sau lime
  • Gomajul cu zahar/cafea/malai
  • Tamponarea fetei cu apa de trandafir
  • Aplicarea pe zonele cu probleme a unei cantitati mici de extract de ulei din arbore de ceai
  • Gelul din aloe vera aplicat pe zona T

 

4 Cele mai utilizate masti naturale pentru tenul gras

Mastile naturale pot fi un remediu foarte eficient pentru excesul de sebum si pot fi aplicate doar o data pe saptamana. Exista mai multe retete de masti naturale pentru ten acneic sau pentru cosuri, insa noi ne-am oprit la acestea patru:

  1. Masca de fata cu argila si miere

Argila naturala este un remediu cu rezultate vizibile si nu are nicio contraindicatie. Poate fi aplicata pe fata dupa ce a fost amestecata cu putina apa, insa este indicat sa o combinam si cu un ingredient hidratatant. O masca dintr-o lingurita de argila verde si o lingurita de miere, aplicata pe zona T si lasata sa actioneze timp de 15 minute merita cu siguranta incercata.

2. Castraveti si miere de albine, pentru un ten fara luciu

Amesteca cateva linguri de suc de castraveti cu o lingurita de miere si aplica mixul pe fata. Lasa-l sa actioneze timp de 20 de minute, apoi clateste cu apa calduta.

 

3. Masca de fata cu suc de lamaie si albus

Amesteca un albus de ou cu sucul de la o jumatate de lamaie cu mixerul pana cand cele două ingrediente sunt perfect omogenizate, apoi aplica masca pe zonele uleioase. Lasa masca să actioneze jumatate de ora, apoi clateste-te cu apa calduta si aplica o crema hidratanta.

 

4. Iaurt si fulgi de ovaz pentru ten, nu pentru micul dejun

O reteta cu iaurt si fulgi de ovaz pare mai potrivita pentru micul dejun decat pentru ten, insa realitatea este ca are efecte benefice cand vine vorba despre tratarea tenului gras. Amesteca o lingura de iaurt cu o lingurita de fulgi de ovaz si aplica masca pe ten. Lasa-o sa actioneze timp de 20 de minute, apoi clateste fata cu apa calduta.

Masca fata
Masca fata

Cum ingrijim tenul gras vara?

Temperaturile ridicate agraveaza problemele tenului gras, astfel incat trebuie sa apelezi la o ingrijire deosebita. Primul pas este curatarea tenului cu un gel conceput special pentru acest tip de piele, poate chiar pentru tenul cu tendinte acneice. Nu sari peste ritualul de aplicare a cremei hidratante, chiar daca ti se pare ca nu mai ai nevoie. Alege o crema cu formula usoara, de vara si aplica-o dimineata si seara.

Renunta la fondul de ten in favoarea unei creme de tip BB sau CC, poate una cu o formula matifianta. Opteaza pentru produse cu un SPF cat mai mare. Hidrateaza-te bine cu apa si pastreaza la tine mereu servetele matifiante.

 

Cum alegem cea mai buna crema de fata pentru tenul gras?

Produsele pentru ten gras trebuie a contina acizi naturali cu rol de exfolianti din gama AHA (alfa-hidroxi-acizi) sau BHA (acidul salicilic). Acestia regenereaza si imbunatatesc textura pielii, deschid porii si permit produselor aplicate sa ajunga usor in stratul epidermei, hranind-o in profunzime. Este indicat sa inlocuiesti scrub-ul cu produse pe baza de acizi naturali, acestia inlaturand cu blandete doar pielea moarta si celulele distruse, neafectand tesutul sanatos.

Tenul gras are nevoie de o ingrijire pe baza de acid salicilic si acid mandelic, ambele substante creand un strat de protectie la nivelul epidermei, pentru a nu mai permite sebumului sa apara la nivelul fetei sub forma uleioasa si inestetica. Totodata, cremele cu extract din arbore de ceai, aloe vera, menta sau brusture sunt potrivite pentru tenul cu tendinte de ingrasare.

 

Cum ingrijim tenul gras. Ghid Pas cu Pas

Zilnic este recomandat sa cureti fata cu un gel de curatare faciala special conceput pentru tenul seboreic si sa aplici un produs profesional sub forma de gel ca baza de machiaj, cele de tip crema nefiind indicate pielii cu tendinte de ingrasare.

Urmeaza aplicarea fondului de ten, pe care trebuie sa-l alegi tot dupa tipul de ten. Cauta un produs cu o formula pentru tenul gras sau cu o formula matifianta. Pudra poate fi si ea de ajutor pentru a contracara producerea de sebum in exces. Pe parcursul zilei poate fi de ajutor sa tamponezi tenul cu servetele matifiante.

Seara, tenul trebuie demachiat, apoi curatat cu un gel pentru ten gras. Peste noapte aplica o crema hidratanta cu formula usoara si creata pentru tenul seboreic.

O data pe saptamana exfoliaza tenul si aplica o masca din ingrediente naturale. Este de preferat, de asemenea, sa folosesti un minimum de machiaj, pentru a lasa pielea sa respire.

 

Greseli de evitat daca ai tenul gras

Una dintre cele mai frecvente greseli pe care le fac femeile cu tenul gras este curatarea in exces a pielii. Nu exfolia tenul mai des decat o data pe saptamana si nu folosi sapunuri care usuca prea mult pielea. Remediul pentru tenul gras nu este uscarea in exces a pielii. Nu folosi perii abrazive, care lasa tenul iritat dupa utilizare, si nu curata fata cu apa prea fierbinte. Nu folosi produse ieftine, creme si geluri alese la intamplare si nici produse destinate altui tip de ten.

O alta greseala este evitarea totala a  cremelor hidratante, caci ele ajuta tenul, iar daca faci alegerile potrivite, nu trebuie sa-ti faci griji pentru aparitia inesteticului luciu facial.

 

De ce ingrediente din creme trebuie sa te feresti daca ai ten gras?

Citeste cu atentie toate etichetele produselor care ajung pe tenul tau si alege in cunostinta de cauza. Evita cremele care contin parafina sau vaselina, pentru ca incarca si mai mult tenul. Nu opta nici pentru untul de shea sau untul de cacao si nici pentru creme foarte grase.

In final, nu uita ca cele mai importante aspecte in tratarea oricarei probleme de piele este sa gasesti cauza si sa-i oferi tenului tau o ingrijire specifica pentru nevoile lui. Tine cont de ele si vei avea un ten fara cusur!

Sursa foto: Shutterstock

Distribuie acest articol!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email

4 thoughts on “Ten gras: cauze, sfaturi si ghid complet pentru a scapa de pielea lucioasa

    • Nomasvello says:

      Draga Ilinka,

      Multumim frumos pentru feedback. Referitor la mentiunea ta, de obicei produsele cu preturi mici au o cantitate foarte mica de substanta activa care poate ajuta tenul sa arate mai bine si sa il trateze de orice eventuale imperfectiuni. Nu trebuie sa alegi neaparat produse scumpe, ci produse la care raportul calitate-pret sa fie unul avantajos. Te asteptam in centrele Nomasvello pentru o diagnoza faciala gratuita, ca sa afli mai multe despre tenul tau.

      Zi faina,

      Georgiana- Nomasvello

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.