Zece lucruri pe care trebuie sa le stii despre Sfantul Ion

Data publicare: 06/01/2016
Ultima actualizare: 10/07/2019

Ziua de Sfantul Ion trebuie sa fie un motiv de bucurie pentru toti romanii, indiferent de numele pe care il poarta.

Iata mai jos zece detalii inedite despre aceasta Sarbatoare, pe care probabil nu le stiai.

1. Un „La Multi Ani” il incheie pe altul: Ziua de Sfantul Ion anunta sfarsitul Sarbatorilor de Iarna, initiate in ziua de 6 decembrie, cand este sarbatorit Sfantul Nicolae. Pana acum s-au facut urari de sanatate, noroc, fericire si belsug pentru Noul An, iar astazi se mai ureaza o ultima data „La Multi Ani!” cu ocazia uneia dintre cele mai indragite sarbatori crestine.

2. Ion- un prenume neaos: conform Romania TV, circa 2 milioane de romani poarta numele de Ion si isi sarbatoresc onomastica pe 7 ianuarie. Asta inseamna ca aproximativ 10% din populatia Romaniei poate fi usor confundata prin simpla strigare pe nume. Originea numelui este insa iudaica si se traduce ca „Dumnezeu s-a milostivit”.

3. Ioan Botezatorul- varul lui Iisus: Sfantul Ioan Botezatorul este un simbol al crestinitatii prin faptul ca a anuntat venirea pe lume a lui Iisus Hristos, de aceea este cunoscut si ca „Inaintemergatorul”. El este si varul dupa trup al Mantuitorului, precum si propovaduitorul tuturor invatamintelor crestine, fapt care a dus la omorarea sa brutala, prin decapitare.

4. Moartea Sfantului a fost cauzata de doua femei: Principiile etice si crestinesti i-au adus sfarsitul lui Ioan Botezatorul. Cand a criticat-o pe sotia lui Irod pentru infidelitate, aceasta a complotat cu fiica ei, Salomeea, sa ceara tatalui ei capul Sfantului, iar dorinta i-a fost indeplinita de catre rege.

5. Ioan Botezatorul este protectorul pruncilor: Sfantul este el insusi o minune de copil, fiind conceput de parinti la o varsta inaintata, cand nu mai aveau nicio speranta. De aceea, este considerat protectorul pruncilor si rugaciunile dedicate lui ajuta viitoarele mame sa dea nastere unor copii sanatosi si frumosi.

6. Sfantul Ioan protejeaza oamenii de dezastre si boli: Inca un motiv pentru care Ioan Botezatorul este atat de iubit de romani este dat de credinta ca celebrarea sa este ca un scut impotriva focului si a bolilor. Astfel, oamenii se stropesc cu agheasma proaspata in aceasta zi de Sarbatoare, sa fie sanatosi tot anul.

7.  Sotiile au liber la petreceri si voie buna: De Sfantul Ioan femeile casatorite au dezlegare la a petrece intre prietene, datorita obiceiului cunoscut ca „Iordanitul femeilor”. Astfel, fiecare dintre ele aduce mancare si bautura si pot petrece pana dimineata, cu ocazia acestei Sarbatori.

8. Iordaneala sau cum sa faci bani de petrecere: Tinerii au un motiv in plus de bucurie pe 7 ianuarie. Acestia iau agheasma proaspata si stropesc toti oamenii care ies din biserica de la slujba zilei. Cei stropiti trebuie sa le dea bani pentru  binecuvantare, iar cu banii primiti barbatii petrec si ei, la randul lor, sa suplineasca lipsa de acasa a femeilor plecate la „iordanit”.

9. Veselia este cuvantul-cheie: Pana si posacii se veselesc de Sfantul Ioan, caci cine este trist in aceasta zi, asa va fi tot anul. Asa ca, pentru un An Nou plin de bucurii, este esential sa il celebram cu multa voie buna si cu prietenii alaturi.

10. Daca esti in pana de idei pentru cadouri, opteaza pentru Belezza Card: Se cuvine ca astazi sa petreci. Nu te duce cu mana goala la sarbatoriti! Intra in oricare centru Nomasvello si achizitioneaza un voucher cadou. Tratamentele No+Vello sunt unisex, inofensive si eficiente de la prima programare, fiind potrivite oricarui buzunar- pretul unui tratament este de doar 30 eur pe sedinta.

Salon infrumusetare NomasvelloTratamente unisex salon Nomasvello Voucher cadou tratamente Nomasvello

De Sfantul Ion toata lumea se veseleste si frumusetea se ingrijeste!

La multi ani tuturor si un An Nou infloritor!

Distribuie acest articol!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email

2 thoughts on “Zece lucruri pe care trebuie sa le stii despre Sfantul Ion

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.